Nem a jamaicai bobosok adták az ötletet

2002.01.31. 16:13
A magyar férfi bobcsapat február másodikán veszi az irányt Salt Lake City felé, de a calgaryi fedett bobpályán eltöltenek még - gyakorlással - öt napot, hogy aztán a nyolcadiki megnyitóra már Utah állam fővárosában legyenek. A csapat délelőtt válaszolt olvasóink kérdésire. Az interjúból megtudhattuk, hogy a huszadik helyezést látatlanban elfogadnák.
Serac: Hol gyakoroltok?

Bobcsapat: Itthon a Népstadion Toronyépületének parkolójában, ahol egy zöld Suzukit nyüstölünk, amelyet Gyulai Miklós vezet. Emellett heti hatszor három órát vagyunk konditeremben. A pályaedzéseket a versenyek előtti hivatalos tréningeken végezzük el.

Csak Nicholas Frankl vezethet bobot Magyarországon

Zsombor Zsolt
Stonedrop: Miért nem indultok kettes bobban is? Vagytok annyian, hogy kijöjjön akár két kettes bob is, négy ember esetén evidens.

Bobcsapat: Egyrészt a legfontosabb: borzasztó drága lenne egy kettes bobot is bérelni. Ehhez ugyancsak kvalifikációs versenyeken is kell indulni, ami megintcsak nem kevés pénz. A második: csak egy olyan magyar van, aki hivatalos vezetői engedéllyel rendelkezik, ő Nicholas Frankl. Jövőre Gyulai Márton is minden bizonnyal megszerzi majd, de ehhez egy hivatalos tanfolyamon kell részt vennie, amelyet a nemzetközi szövetség szervez. Ha ezt sikeresen elvégzi, hozzátesszük, ez meglehetősen nehéz, akkor ő lesz a második. A következő célunk egyébként az, hogy 2006-ban Torinóban, már mindkét egységünk ott legyen.

Agasssi: Édesapátok fogja közvetíteni a versenyt?

Miklós: Hivatalosan Vitray Tamás fogja, de szó van róla, hogy Gyulai István szerephez juthat a négyesek versenyében. Egyébként apu a műkorcsolya és az alpesi sí versenyeit közvetíti, mint a régi szép időben.

Az uli-buliról, és a kvalifikációról

Gyulai Miklos
Atomsérült: Magyar bobcsapat? Nevetséges. Uli-buli effektus. Palik, Himalája "expedíció", stb. szindróma. Ha valaki megsérül, dobjatok egy mailt, én is szívesen kirándulnék egyet ingyen Salt Lake Citybe.

Bobcsapat: Köszönjük szépen, ha komolyan érdekel a dolog, nálunk nyitott kapukat döngetsz. Ami szükséges: testsúlyod legalább 95 kiló, de izom. Emellett az sem baj, ha a hatvan métert hét másodperc alatt tudod futni. Egyelőre ezeket vizsgáld meg, aztán ha mindez megvan, akkor szólj, hogy mi is megnézhessünk, és ha a csapat úgy dönt, hogy átmentél a próbákon, akkor máris készülhetsz Torinóra.

Wakeup: Nehéz kvalifikálni magatokat egy ilyen versenyre? Sok magyar ember bobozik? Rossz autót tartotok, ami csak betolással indul? Honnan lehet ehhez szponzorokat szerezni? Sok sikert, jó tolást, csúszós jeget kívánok.

Bobcsapat: Nehéz a kvalifikáció, mert nemzetközi versenyeken kell összegyűjteni hatvan pontot. Egyelőre csak mi, hatan űzzük a sportágat, de a jövőben szeretnénk kiszélesíteni. Szponzorokat találni sem könnyű, miután nem túl ismert ez a sport itthon, úgyhogy egyelőre a működés költségeinek kilencven százalékát saját teremtjük elő, de az idén már találtunk egy támogatót, a Szerencsejáték Rt. személyében. Köszönjük a jókívánságokat.

Egy hi-tech bob 100 ezer márka

Wakeup: Bobot kölcsönöztök, vagy vesztek, esetleg valami más módon jutottatok hozzá? Van-e neve a bobotoknak? A vércsoportot rá kell-e írni a bobra, mint a raliautókra? Milyen messzire kell(ett) elmenni a felszerelésetekért?

Bobcsapat: Kölcsönözzük, mert így olcsóbb. Egyébként egy négyes bob ára egy garnitúra korcsolyával, 50-60 ezer márka. Nincs neve a bobunknak, mert egyik sem állandó. Vércsoportot nem kell ráírni, de van egy hivatalos kártyája minden versenyzőnek, amelyen rajta van. A felszerelést most Kanadából szereztük, amúgy Drezdából.

Easyfriend: Mi a célkitűzésetek, milyen eredménnyel lennétek boldogok? Mennyire vesznek titeket komolyan az ellenfelek? Hogyan állt össze a csapat?

Bobcsapat: A legfontosabb, hogy a versenyek végén elmondhassuk: mindent kiadtunk magunkból. Ha ez csak a 25. helyhez elég, akkor sem vagyunk elégedetlenek. de természetesen szeretnénk minél előrébb végezni. Az álom a huszadik hely, vagy azon belül.

CaMeL: Arra lennék kíváncsi, hogy milyen különbségek vannak bob és bob között. Mennyit számít a súlya, vannak-e aerodinamikai különbségek? Mennyibe kerül egy hi-tech bob?

Bobcsapat: Kezdjük onnan, hogy a bob téli a Forma 1-nek felel meg. Tehát ha azt mondom, hogy Ferrari és Minardi, akkor ezzel mindent elmondtunk a különbségekről. Egy hi-tech bob legalább 100 ezer márka. A súlyokról órákat lehetne értekezni. Röviden: nekünk az a jó, ha könnyebb, mert könnyebb tolni. A régi nehezebb volt, ez a mostani könnyebb. Aerodinamikai különbségek vannak, ezt leginkább majd az amerikaiak bobján fogod látni. Picit szögletesebb építésű, mint az európaiaké, ők azt mondják, hogy ez kedvezőbb, amit az idei Vk-n bizonyítottak is, a NASA a szélcsatornáiban kifejlesztett kasztnival az elsőszámú esélyesei a versenynek.

Gyulai István és Frankl András az ötletgazda

Youwine: Milyen a kapcsolatotok a női bobcsapattal?

Bobcsapat: Mivel ők az egész évet Amerikában töltötték nem sokat találkoztunk velük, de természetesen ismerjük egymást, és a kapcsolat baráti.

Persona non grata: Tényleg a Jég Veled című film alapján jött az ötlet, hogy bobozzatok?

Bobcsapat: Nem onnan, nem a film, hanem a sportág tetszett meg. Az ötlet pedig Gyulai Istvántól, és Frankl Andrástól származik.

Jaszy: Nem semmi vállalkozásba fogtatok! Civilben is ilyen "bevállalósak" vagytok? Mi a foglalkozásotok?

Bobcsapat: Foglalkozásunk, avagy mesterségünk címere. Gyulai Miki: sportriporter, Pintér Berci: TF-et végzett, de nem a szakmában dolgozik. Zsombor Zsolt: testnevelő tanár, személyi edző Nicholas Frank: autós újságíró, Pallai Péter: vállalkozó. Köszönjük a gratulációt.

Még nem tudni milyen lesz a bob színe

Jsh: Mikor döntöttétek el, hogy indultok az olimpián? A női csapatról mi a véleményetek?

Bobcsapat: Az első magyar bobcsapat 93-ban alakult, Gyulai Miklós és Nicholas Frankl képviselte színeinket a kettesben. Az ötlet a két édesapától származott. 94-ben már olimpiai résztvevők voltak, 28. lettek. A négyes 95-ben alakult, amelyik három év múlva az olimpián 24. lett. Már akkor eldöntöttük, hogy indulni szeretnénk Salt Lake Cityben is. A tendencia javuló, szeretnénk nem megtörni ezt a sorozatot. Örülünk a nők "létezésének", hiszen egyre szélesebb a sportág bázisa.

Agasssi: Milyen színű lesz a bobotok?

Bobcsapat: Még nem tudjuk, meglepetés lesz.

Forest: Voltatok már Jamaican? :)

Bobcsapat: Nem, mert még ők sem voltak Magyarországon

BigGL: Mennyi volt a végsebességetek eddig?

Bobcsapat: 140.5, ezt a St. Moritzi pályán értük el.

Webberke: A Jég Veled című filmből kiindulva: nem féltek attól, hogy mint magyar bobosokat kicsit furcsán fognak kezelni? Ha én például külföldön vagyok, mint magyar, szeretem tudatni az emberekkel, hogy magyar vagyok - és ekkor furcsán néznek rám, hisz az ritka "népség", hogy magyar. A bob esetében pláne igaz a kitétel. Mi a nemzetközi közösség reakciója veletek kapcsolatban?

Bobcsapat: Már nem keltünk meglepetést jelenlétünkkel, de amikor először ott voltunk, akkor sem számítottunk annyira egzotikusnak, mint a jamaicaiak. Ellentétben velük, mi még olimpián nem borultunk, amúgy is mindössze kétszer. Büszkék vagyunk a magyarságunkra bármerre is járunk.

A vízum nem okozott gondot

Webberke: Mennyire könnyen kaptátok meg a vízumot? Gondolom az amerikaiak mostanában nagyon gyanakvóak... Salt Lake Cityre még az ő ajtóik is kitárulnak?

Bobcsapat: Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen már mindannyian korábbról érvényes vízummal rendelkezünk. Köszönjük a kérdéseket, igyekszünk helytállni Salt LAke Cityben, örülünk, hogy ennyien figyelemmel kíséritek a pályánkat. Őszintén mondjuk, hogy ez nagy erőt ad nekünk. HAJRÁ MAGYAROK!!!

Apus: Először is annyit, hogy nagyon fogok szurkolni nektek és minden magyar sportolónak, aki részt vesz a téli olimpián! Remélem eléritek céljaitokat. Milyen eredménnyel lennétek látatlanban elégedettek?

Bobcsapat: A huszadikat látatlanban elfogadnánk.