Hazai pályán kapott ki a MiZo-PVSK

2002.01.31. 19:58
A női kosárlabda Euroligában a MiZo-Pécsi VSK csapata hazai pályán 69-61-re kikapott a szlovák bajnok Ruzomberoktól. Jól kezdte a mérkőzést a Pécs, már vezetett tíz ponttal is, de a vendégek pontosabb dobásaikkal a félidő végére megfordították a találkozót. A hajrában egészpályás letámadásra jött ki a PVSK, ám hiába vette át vezetést, a végjátékban ismét vendégek játszottak jobban, és végül nyolc ponttal nyertek.
Prominens vendégeket fogadott a női kosárlabdázók Euroligájának kilencedik fordulójában a MiZo-PVSK: a sorozat kétszeres győztese, a szlovák Ruzomberok csapata látogatott Baranyába. A rózsahegyiek valósággal szárnyalnak az idei sorozatban, az eddig lejátszott nyolc fordulóban mindössze a veretlen Bourges otthonában kaptak ki Mandicsék.

Kilencpontos siker a cél

Rátgéber László
A pécsiek két vereséggel álltak a forduló előtt a harmadaik helyen, így a továbbjutás szempontjából mindenképpen sorsdöntőnek ígérkezett a mérkőzés. Rózsahegyen nyolc ponttal maradtak alul Iványiék, és mivel a végső helyezéseket azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntik majd el, a győzelmi-arányra is ügyelniük kellett a magyar hölgyeknek.

Biztos vezetés helyett döntetlen

Idegesen kezdett mindkét gárda, pontok helyett leginkább csak a személyi hibák gyűltek a jegyzőkönyvben. A pécsiek ébredtek hamarabb, Tuvics és Pechova kosaraival hamar elhúztak 8-2-re. A vendégek elsősorban támadásban nyújtottak meglehetősen szerény teljesítményt: négy perc elteltével dobták csak első kétpontos kosarukat. Időt is kért a szlovák edző 12-4-nél, és tanácsai hasznosnak bizonyultak, mivel tanítványai 15-6-ról a negyed végére ledolgozták a tetemes hátrányt (17-17).

Félidőben vendég-előny

Több mint egy percet kellett várni az első kosárra a második negyedben, amikor Iványi remek távoli dobással szerzett ismét vezetést a hazaiaknak. A jó kezdés után ismét a szlovákok percei következtek, előbb egyenlítetek, majd a 13. percben a vezetést is átvették (20-22). A PVSK főleg a lepattanók szedésében maradt alul vetélytársával szemben, többször elfordult, hogy a palánkról lecsorgó labdára csupán egy vendégjátékos érkezett. A félidő hajrájában már a befejezésekkel is hadilábon álltak Csákék, míg a vendégek szinte tetszés szerint érték el pontjaikat (27-37).

Bosszantó hibák, rossz dobások

Nem tudni, mit mondott Rátgéber László a szünetben, de tanítványi teljesen más mentalitásban kezdték a második játékrészt. Harcosan játszottak, és már a távoli dobások is jobban sikerültek: Iványi hármasával ismét látótávolságon belülre kerültek szlovákok (36-40). Hiába játszott jobban az első játékrész végéhez képest a magyar bajnok, elég volt néhány bosszantó hiba- ponttalan dobások, rossz átadások- és a különbség a negyed végére maradt nyolc pont (44-52).

Hiába volt remek hajrá

Az utolsó játékrészre nem maradt más választása a PVSK-nak, minthogy mindent egy lapra feltéve támadjon. Ennek megfelelően egészpályás letámadásra jöttek ki Iványiék, méghozzá jelentős sikerrel: három perc alatt hirtelen egy pontra olvadt a vendégek előnye (51-52). Sőt, a közönség hatalmas üdvrivalgása közepette hat perccel a vége előtt - hosszú idő után ismét - hazai vezetést mutatott az eredményjelző tábla (53-52). A végjátékban jobban koncentrált a kevesebb hibát vétő Rózsahegy, így végül nyolc ponttal nyerte a mecccset (61-69) .