Kezét törte a világbajnok a Korzika ralin

2002.03.10. 18:09
A francia Panizzi-testvérpár és a Peugeot-istálló fölényes győzelmével fejeződött be a Korzika-rali, a világbajnokság idei harmadik viadala. A verseny több, győzelmi eséllyel indult versenyző számára fejeződött be idő előtt: a négyszeres világbajnok Tomi Makinen a szombati versenynapon autóját törte össze, míg vasárnap egy másik világbajnok, Colin McRae szenvedett kéztöréses balesetet.
Befejeződött a rali világbajnokság harmadik futama, a Korzika rali. A szombati versenynap után aligha okozott meglepetést, hogy az élen álló francia Panizzi-testvérpár megőrizte előnyét és megnyerte a versenyt. A második és a harmadik helyen szintén a Peugeot istálló versenyzői- a finn Marcus Grönholm és a világbajnoki címvédő brit Richard Burns - végeztek. A világbajnoki összetettben továbbra is Grönholm áll az élen.

A verseny azonban nem csak a franciák átütő sikere miatt marad emlékezetes. Az esélyesek közül ugyanis többen idő előtt kényszerültek feladni versenyt. Különösen anegyedik helyen álló Colin McRae járt rosszul, aki kéztörést szenvedett, amikor autójával felborult a rali záró napján.

A skót pilóta és navigátora, Nicky Grist segítség nélkül szállt ki a roncsból, és úgy tűnt néhány horzsoláson kívül egyikük sem szenvedett komolyabb sérülést, de később McRae fájlalni kezdte a kezét. "Kisebb törésről van szó, semmi komoly. Csak azért kellett helikopterrel kórházba szállítani, mert itt Korzikán ez a legegyszerűbb" - mondta a Ford csapat szóvivője.

Ugyanakkor nem McRae volt az egyetlen, aki feladni kényszerült a viadalt. Még szombaton a négyszeres világbajnok finn Tomi Makinen autójával lesodródott az útról, és az egyik kerékfelfüggesztés eltörött. A Subaru Impreza WRC-vel versenyző Makinen sajnálhatta kiesését, mivel a 9. gyorsasági szakasz után a 3. helyen állt.

A Korzika-rali végeredménye:
1. Gilles Panizzi, Hervé Panizzi (francia, Peugeot 206 WRC) 3:54:40.3 óra
2. Grönholm, Rautiainen (finn, Peugeot 206 WRC) 40.5 mp hátrány
3. Burns, Reid (brit, Peugeot 206 WRC) 52.4 mp h.
4. Bugalski, Chaironi (francia, Citroen Xsara WRC) 2:02.2 perc h.
5. Solberg, Mills (norvég, brit, Subaru Impreza WRC) 2:28.2 p. h.
6. Sainz, Moya (spanyol, Ford Focus WRC) 2:32.8 p. h.
A vb állása a 3. futam után:
pilóták:

1. Grönholm, Rautiainen 18 pont
2. Ma:kinen, Lindström (finn, Subaru Impreza WRC) és
G. Panizzi, H. Panizzi 10-10
4. Sainz, Moya 9
5. Burns, Reid 7
6. Rovanpera, Pietilainen, (finn, Peugeot 206 WRC) és Loeb, Elena, (francia, Citroen Xsara WRC) 6-6
márkák:
1. Peugeot 36 pont
2. Ford 20
3. Subaru 16
4. Mitsubishi 5
5. Hyundai 1