Sávolt a második a fordulóba jutott

2002.03.12. 11:21
Sávolt Attila az Indian Wells-i hárommillió dollár összdíjazású tenisztornán a selejtezőből indulva már a második fordulóba jutott. Két nálánál nevesebb játékost -a spanyol Clavet és a dél-afrikai Ferreirát - győzött le, és még játszmát sem veszített. A 85. helyen álló magyar akár tíz helyet is javíthat pozícióján.
Sávolt Attila tavaly lépett át a bűvös százas határon a teniszezők világranglistáján. Utoljára mindez Noszály Sándornak sikerült, de ő mindössze néhány hétig mondhatta magát az elit tagjának. Immár bizonyos, Sávolt jócskán túlszárnyalja ezt a teljesítményt.

Clavet ellen eddig játszmát sem nyert

A januári ausztrál nyílt teniszbajnokságon a fanyalgók még azt mondhatták, hogy azért jutott a második fordulóba, mert egy nevesincs franciát le tudott győzni szenvedve, öt szettben, ám most már egyre inkább tekintélyt parancsolóbb a játéka.

Az Egyesült Államok-beli Indian Wellsben - a kilenc állomásból álló Mester-sorozat első állomásán - ugyanis a majd hárommillió dollár összdíjazású tornán két nálánál jobban rangsorolt és nevesebb versenyzőt is legyőzött. Ráadásképpen még játszmát sem veszített.

Sávolt a selejtezőben a spanyol Clavet ellen mérkőzött, és két játszmában felülmúlta a nálánál hét hellyel előbb jegyzett klasszist. (6:4, 7:6) A főtáblán - idejét sem tudni, ilyen rangos viadalon mikor volt főtáblán magyar férfi játékos - a dél-afrikai Wayne Ferreirával csapott össze, aki fénykorában, évekkel ezelőtt még a Grand Slam-viadalokon is többször a legjobb négyig jutott. Jelenleg a 45. a ranglistán.

A rövidítésben Sávolt felülmúlhatatlan volt

Sávolt azonban nem ijedt meg sem a nevétől, sem a múltjától, és két rendkívül szoros és kiegyensúlyozott játszmában végül felülmúlta riválisát. Külön öröm, hogy a rövidítésben mindkétszer ő volt a jobb, hiszen mindez azt jelzi, hogy fejben felnőtt a nagy klasszisok mögé. Az első tie breaket, 7-5-re, a másodikat 7-1-re nyerte.

Az is örvendetes ugyancsak, hogy most már nem csak salakon kell számolni vele a menőknek, hanem a keményebb, egyszersmind gyorsabb borításon is. Következő ellenfele a Johanssont legyőző, egykor szebb napokat látott, US Open-döntős svéd Enquist lesz. Nyilvánvaló, nem Sávolt az esélyes, de miért ne tehetne újabb csodát?

További eredmények:
Férfiak:
Hewitt (ausztrál, 1.)-Moya (spanyol) 6:4, 6:4
Kafelnyikov (orosz, 2.)-Björkman (svéd) 7:5, 6:3
Szafin (orosz, 7.)-Martin (spanyol) 6:3, 7:6
Henman (brit, 9.)-Robredo (spanyol) 6:2, 6:7, 6:4
Sampras (amerikai, 10.)-Fish (amerikai) 7:6, 6:2


Nők, nyolcaddöntő:
Hantuchova (szlovák)-Henin (belga, 3.) 6:3, 6:3
Smashnova (izraeli)-Shaughnessy (amerikai, 6.) 4:6, 6:3, 6:1
Sanchez-Vicario (spanyol) - Farina-Elia (olasz, 7.) 6:4, 7:6
Hingis (svájci, 2.)-Black (zimbabwei) 6:0, 6:3
Szeles (amerikai, 4.)-Szugijama (japán) 6:0, 6:1
Raymond (amerikai, 12.)-Kremer (luxemburgi) 6:2, 6:3