Magyar sikersportágat töröltek az olimpiáról

2002.04.07. 18:02
Magyar szempontból rendkívül kedvezőtlen döntést hozott a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) vasárnap: az athéni olimpián nem rendeznek versenyt a férfi kard és a női tőr csapatok számára. Az antalyai kongresszuson - a női kard olimpia műsorra kerülése miatt - sorsolással döntöttek a játékoktól búcsúzni kényszerülő fegyvernemekről, így végül a véletlennek köszönhette a két, nagy múltú versenyszám, hogy lekerült az olimpiai műsoráról.
A nemzetközi szövetség anatalyai kongresszusán döntés született, hogy 2004-ben az athéni olimpián nem rendezik meg a féri kard és a női tőr csapatversenyeit. Az ügy hátterében az áll, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a női kard felvételét szorgalmazta, ugyanakkor ahhoz nem járult hozzá, hogy verseny- (10), illetve létszámemelésre (200) kerüljön sor.

A FIE decemberi, havannai kongresszusán még olyan döntés született, mely szerint a hat egyéni küzdelem mellett, három fegyvernemenkénti és egy összfegyvernemi csapatversenyt rendeztek volna 2004-ben, Athénban. A NOB ezt a javaslatot ugyan elfogadta, ugyanakkor kérte, hogy a véglegesítés előtt még az idei, lisszaboni világbajnokságon teszteljék az új rendszert. A portugálok azonban nem járultak hozzá a programbővítéshez, és a FIE sem volt hajlandó átvállalni a pluszköltségeket.

Ezek után került sor a vasárnapi szavazásra, amelynek első felvonásán arról döntötték a küldöttek, hogy hat egyéni és négy csapatverseny lesz a következő nyári játékokon. A másik megoldás az öt-ötös megosztás volt. Előbbire 42-en - főleg a "kisnemzetek" képviselői -, utóbbira 35-en szavaztak.

A második lépésben meglepő módon sorsolásra került sor. A női csapatszámok közül a tőrt, a férfiak közül pedig a kardot húzták ki. Utóbbi fegyvernem küzdelmei az újkori olimpiák történetében a kezdetektől fogva szerepeltek a programon, a csapatok 1908-tól mérték össze tudásukat. A magyarok eddig kiemelkedően szerepeltek a kard csapatversenyek döntőiben: 1960-ig a tizenegy megrendezett versenyből kilencszer diadalmaskodtak a mienk. Legutóbb 1988-ban nyert a magyar válogatott, Szöulban a Bujdosó Imre, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence alkotta csapat diadalmaskodott.

További negatív határozat, hogy egyéniben az eddigi három helyett fegyvernemenként egy országból csak két-két vívó indulhat majd az olimpián.

"A sportág fekete napja a mai. Szóhoz sem tudtam jutni, amikor megszületett a döntés. A szerényebb eredményekkel rendelkező nemzetek összefogtak. A háttérben a női kardban erősnek számító amerikaiak lehetnek. Szerintem a következő lépés az lesz, hogy a csapatversenyt leveszik az olimpiai programról"- mondta Kovács Tamás, a hazai szövetség főtitkára.

"Előkészítetlen, átgondolatlan döntés született. Teljesen váratlanul ért bennünket, hogy országonkénti létszámcsökkentésre is sor került. Még az előző napi végrehajtó bizottsági ülésen sem volt erről szó. A kongresszusra meghívást kapott Thomas Bach, a NOB német alelnöke, aki így szemtanúja volt annak, hogy mennyire megosztott ez a sportág. Egyáltalán nem keltettünk jó benyomást"- kommentálta a döntést Kamuti Jenő, az európai szövetség elnöke.

A határozatok után a magyar küldöttség jelezte, hogy 2004-ben, az olimpia évében megrendezné a női tőr és a férfi kard csapatok világbajnokságát.

Az ugyanabban az évben sorra kerülő Eb lebonyolítására a július eleji moszkvai kontinensviadalon kandidál a hazai szövetség. Antalyában Mincza Ildikót beválasztották a versenyzői bizottságba.