Szuper: Jövőre az NHL a cél

2002.05.03. 14:27
"Akár már a következő szezonban bemutatkozhatok az NHL-ben"- válaszolta egy kérdésre Index Törzsasztalának pénteki vendége, Szuper Levente. A kanadai AHL-ben szereplő Saint John Flames jégkorongcsapatának kapusától megtudhattuk azt is, hogy valóban ő volt az egyik szinkronhang a "Kerge Kacsák" című filmben, a futballban pedig inkább csatárposzton jeleskedik.
Sokan gratuláltak Szuper Leventének a Divizió 1-es világbajnokságon nyújtott, valóban nagyszerű teljesítményéhez. Olvasóink leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy magyar jégkorongkapus mikor fog bemutatkozni az észak-amerikai profi ligában, az NHL-ben.
Az alábbiakban az interjú szerkesztet változatát közöljük.

Irány az NHL!

stonedrop: A VB-n nyujtott teljesítményedet figyelte valaki Calgary-ból? Mennyit javított az esélyeiden, hogy bekerülj az NHL-be? Egyáltalán szertnél a következő idényben NHL meccset játszani vagy úgy gondolod még fejlődnöd kell hozzá?

Szuper Levente
Szuper Levente: Calgaryban minden meccs után részletes beszámolót kértek itthonról. Szerintem ez sokat javított az esélyeimen. Ugyan még kell fejlődnöm, de egyértelműen szeretnék NHL-meccset játszani a következpő idényben.

Bálna: Remélem, minél hamarabb bemutatkozol az NHL-ben, és sikeres leszel ott is! Mit gondolsz, pályára léphetsz a most következő szezonban a Flames-ben, vagy várnod kell még egy évet? Esetleg egy másik csapat...? Én pl. el tudnálak képzelni a Vancouver Canucks kapujában is - te biztosan nem kapnál félpályáról gólt!

Sz.L.: Remélem jövőre, de ez elsősorban a szakemberekn fog múlni. Vancouverbe még nem mehetek, mert van még egy évem Calgaryban.

Lorinc_d: Mit gondolsz, nagyjabol mikorra lehetsz fix kerettag (mondjuk masodik szamu kapus) a Calgarynal? Ha jovore is mi rendezzuk a VB-t, haza tudsz-e majd jonni elorelathatolag?

Sz.L.: Csak akkor tudok jönni, ha a kanadai csapatom kiesik. Remélem, minél hamrabb fix kerettag leszek, de ez a vezetőktől függ.

rhynn: Számíthatsz-e arra hogy eltradelnek máshova, vagy maradsz a Calgary csapatában? Jövőre van esélyed, hogy bemutatkozz az NHL alapszakaszában? Szeretnéd megvárni, amíg Tureknek lejár a szerződése (2005) és utána akár kezdőkapus is lehetsz? Vagy inkább másik csapatba mennél? Szerinted van még vkinek esélye, hogy utánad menjen itthonról az NHL-be?

Sz.L.: Nem tudom, hogy el fognak-e cserélni. Ez a vezetőktől függ, de én nem számítok rá. Remélem lesz még másnak is esélye is az NHL-be jutáshoz, de hogy konkrétan kinek, azt nem tudom megmondani.

MacPhisto: Szia Levi, a profi sport mellett mire jut időd? Nézed a "nagyokat" az ESPN-en/CBCn, követed az NHL-t, vagy abszolút nem jut rá időd? Ha megint csinálsz egy jó training campet, elképzelhető hogy felkerülsz Turek mögé? Úgy tudom Medvegyev és Krahn is ott tolong mögötted, hogy az AHLben kezdhessenek.

Sz.L.: Leginkább pihenésre, de azért természetesen követem az NHL-t, és elképzelhető hogy bekerülök Turek mögé, de ez csak a vezetőkön múlik

Bure: Szerinted nehezebb dolgod van így, hogy te vagy az első magyar az NHL-ben (illetve az NHL-kapujában)? Véleményed szerint amennyiben tudsz bizonyítani az NHL-ben, megnyithatod a kaput más magyar hokisok számára is?

Sz.L.: Nincs nehezebb dolgom most már. Az elején még volt. Már sikerült valmennyire megnyitni a kapukat, mert amióta kint vagyok figyelnek a magyar játékosokra is.

Gedal: Levi to Detroit!!! Mikor is? Hasek mellé(na jó, inkább helyett) kellene már végre valami normális kapus is.:-) Sz.L.: Még van egy évem a Calgaryban, így még biztos, hogy maradok egy ideig.

Két hét múlva megműthetik

Matyika: A térded hogy van? Műtét volt/lesz? Melyik kapus mögött lennél második legszívesebben? (magyarul ha te dönthetnéd el, kit cseréljen el a Flames Turekre+Vernonra, kit hoznál?)

Sz.L.: A térdem valamivel jobban van, várhatóan két hét múlva derül ki, hogy lesz-e műtét vagy sem. Turekel pedig teljesen kiegyeznék. Neked is köszönöm a gratulációt.

gyugya: Hallottam, hogy sok idegenlegios NHL jatekos nem jott vissza europaba a VB-re. Megitelesed szerint, kint mekkora presztizse van a VB-nek?

Sz.L.: Az NHL-nek nagyobb, de Kanadának minden világverseny pesztizs.

Spingár Olivér: Amikor hazajöttél könnyen beilleszkedtél a válogatottba? A VB utáni bulin rosszkedvűnek tüntél. Miért volt ez? Kudarcként fogtad föl a Dánok elleni meccset?

Sz.L.: Könnyen beilleszkedtem a válogatottba, mert mindenkit már egészen kis korom óta ismerek. Egy veszetes meccs után nem igazán tudok ünnepelni, mert utálok veszíteni.

pogo: Kanadaban csak a hokival foglalkozol, vagy egyetemre is jarsz (Esetleg muszaj, mert esetleg egyetemi csapatban jatszol)? Mennyit keresel egy itthoni focistahoz kepest?

Sz.L.: Csak a hokival foglalkozom, mert másra nincs idő. Anyagi jellegű kérdésekről nem szeretnék beszélni.

Matyika: Mennyire tart össze a Saint John-is banda? Elmennek pl. együtt golfozni most, hogy van idejük rá? Ismerik a "nagy" Flamesnél a "kicsiket", vagy csak a nevüket tudják? Játszotok/edzetek valamikor velük együt, vagy csak a training campkor?

Sz.L.: Igen, néha elmegyünk bulizni, golfozni is, és mindenki ismer mindenki. De csak az edzőtáborban vagyunk együtt.

A "Kerge Kacsáktól" a nők bálványáig

Zoltán: Először is örülök neki, hogy végre egy ilyen remek ember, nem pedig egy buta politikus van a Törzsasztalban. Zseniálisak voltatok a VB-n, Te pedig különösen! Gratulálok! Nemrég láttam a Kerge Kacsák c. filmet a TV-ben, mintha az egyik szinkronhang Te lettél volna. Jól tudom? Ez a munka független volt attól, hogy Te is jégkorongozol?

Sz.L.: Igen, én voltam az egyik szinkronhang a Kerge Kacsákban. Ez független volt a hokitól, mert gyerekszínész voltam még fiatalabb koromban. Köszönjük a gratulációt.

X polgártárs: Biztos emondtad már 1000x, de csecsemőnek minden új: hogyan lesz valakinek a vezetékneve "szuper"?

Sz.L.: A családunk Németországból származik. A nevünk nem felvett név.

agasssi: Észak-Amerikában a hokikapusok a nők bálványai. Ön is részesül a gyengébbik nem szeretetében?

Sz.L.: Hát.. Mi tagadás, nem panaszkodhatom...De hűséges vagyok a barátnőmhöz!!

agasssi: Hogyan és miért lett kapus? Mi a nehezebb, korcsolyázni, vagy állni a jégen?

Sz.L: Kiskoromban a szerelés tetszett meg nagyon. A kapusposztra egyébként születni kell.

Ösztönlény: Szerinted mi a nehezebb? Focikapusnak lenni vagy hokikapusnak lenni? Védtél már focikapuban? Beférnél az NB1-be? Sz.L.: Szerintem a hokikapusnak nehezebb. Fociban inkább csatár vagyok, és talán mint mezőnyjátékos férnék be az NB I-be.

confS: Mi jut eszedbe Kanadáról? Miért (nem) szereted? Sz.L.: Nagyon szertem Kanadát, főleg az emberek gondolkodását. Ngyon kedvesek és boldogok ott az emberek.

zordon: Köszönöm neked és a csapatnak ezt a világbajnokságot, fantasztikus élmény volt. Kinek szurkolsz a Svéd VB-n?

Sz.L.: Kanadának, és örülök, hogy élményt tudtunk nyújtani a szurkolóknak.

Több jégpályára van szükség

saa: Mi a véleményed a hazai viszonyokról? (pályák, támogatottság, lehetőségek, utánpótlás) - Milyen a hazai játékosok fejlődése? (Te elég régen játszottál együtt Velük utoljára) - Milyen volt ismét hazai színekben játszani? - Mi van a sérüléseddel?

Sz.L.: A hazai viszonyok elég rosszak, de remélem mi most elindítittunk valamit. Jó volt ismét a válogatottban játszani, de egy kicsit túl nagy terhet tettek a vállamra. A sérülésem jobban van, de csak két hét múlva tudok biztosat mondani.

Kevés esély lenne az A-csoportban

zlotyi11: Szerinted mennyi esélye lenne ennek a magyar válogatottnak a mostani vagy akár a köv. "A" csoportos VB-n?

Sz.L.: Túl sok esélye nem lenne a válogatottnak, de néhány bravúr ott is beleférne, mint az idei vb-n. A cél természetesen a bennmaradás lenne.

MiciMaci: Hello, eloszor is gratulalok az eredmenyeidhez. Az lenne a kerdesem, a kicsik kozul latsz-e valakit, aki esetleg nagy tehetsegge valhat a magyar jegkorongban?

Sz.L.: A fiatalabb korosztályból név szerint senkit sem ismerek. De hallottam, hogy sok tehetség van.

IVÓ: Tehat semmi konkrétum... Amennyiben Vas Janinak és még egy-két játékosnak(Ocskay, Palkovics vagy Ladányi) is sikerülne számottevő karriert befutnia, akkor együtt mennyivel nagyobb nyomást tudnátok gyakorolni a magyar közegre, hogy a jégkorong itt is elfoglalja az őt megillető helyet (Pl. az új csarnokok építésekor - Debrecen - legyen jégpálya is). Egyáltalán fel akarod e valaha is vállalni, hogy lobbizól itthon egy kicsit, a világ legjobb sportágáért???

Dob: Most, hogy a jégkorong kicsit előtérbe került, és nem mint egy harmadrangú sportot kezeli a közvélemény, gondolod, hogy idehaza változások lesznek jégkorong terén? És pontossan min kéne változtatni, hogy Magyarországot az elsők között említsék?

Sz.L.: Sokkal több támogatás, és egy sokkal komolyabb bajnokság.

IVÓ: A kérdésem az lenne, hogy az áprilisi fantasztikus siker után Te, mint aki féli-meddig kívülről látod a dolgokat, hogy látod: megmozdulhat e valami a magyar hokiban?

SZ.L.: Csak remélni lehet, hogy fejlődni fog a sportág: ha most nem , akkor soha!!!

Matyika: Van igazán kedvenc játékosod? Aki elé kifeküdnél a jégre keresztbe, ha rádvezeti a korongot?

Sz.L.: Steve Yzermant szeretem nagyon.