Két kizárás után Sainz nyerte az Argentin-ralit

2002.05.20. 16:09
Az első két helyezett kizárása után a spanyol Carlos Sainz nyerte meg a rali-világbajnokság argentin futamát. Az előtte célba érő finn Marcus Grönholmot, majd az ugyancsak Peugeot-t kormányzó tavalyi világbajnok Richard Burns eredményét is törölték. Összetettben így is Grönholm vezet tizenegy ponttal.
A versenyt követően azonnal óvást nyújtott a Subaru csapat, mert úgy vélték, hogy a záró nap első gyorsaságija előtt Grönholm az úgynevezett "park fermében" úgy tolta be kocsiját, hogy a csapat egyik technikusa a közvetlen közelében tartózkodott. A versenybíróság helyt adott az óvásnak, a Peugeot nem is fellebbezett.

A nevető harmadik

A pontverseny állása:
Versenyzők:
1. Marcus Grönholm 31 pont
2. Gilles Panizzi 20
3. Sainz és Burns 19-19
Konstruktőrök:
1. Peugeot 68 pont
2. Ford 41
3. Subaru 33
A Subaru feltehetően azért nem hagyta annyiban a dolgot, mert így pilótái a dobogóra kerülhetnek. Azt azonban gyaníthatóan még a csapatvezetők sem gondolták, hogy egységük még egy helyet előrelépve a második helyet kaparintja meg. Pedig így történt.

A versenybíróság Grönholm után márkatársát, az egy ideig győztesnek is kihirdetett brit Richard Burnst is kizárta. A világbajnokság hatodik futamának győzelem így a spanyol Carlos Sainz ölébe pottyant, aki négy másodperccel verte a már említett subarus Solberg, Mills duót.

Húsz gramm okozta a címvédő vesztét

Burns diszkvalifikációjára azért került sor, mert autójának egyik alkatrésze az előírtnál 20 grammal könnyebb volt.

Az Argentin-rali másodszor módosított végeredménye:
1. Carlos Sainz, Luis Moya (spanyol, Ford Focus WRC) 4:08:09.1 óra
2. Petter Solberg, Philip Mills (norvég, brit, Subaru Impreza WRC) 4 másodperc hátrány
3. Colin McRae, Nicky Grist (brit, Ford Focus WRC) 2:19.1 perc h.