Pulai és Novák idén is a vert mezőnyben

2002.06.17. 12:16
Az olimpiai bajnok Pulai Imre, Novák Ferenc kenus pár sem ezren, sem ötszázon nem tudta kivívni magának a világbajnoki- valamint az Európa-bajnoki részvétel jogát. A két versenyző tehát nem jött ki a tavalyi hullámvölgyből, amikor is ugyanez a csúfság esett meg velük - olimpiai bajnoki címük után. Az ötszázas illetve a kétszázas döntők amúgy a papírformának megfelelően - különösebb meglepetések nélkül zajlottak.
A szombati ezer méteres döntők után vasárnap délelőtt került sor a kajak-kenu válogatókon az 500 méteres finálékra. A rövidebb távon igazi meglepetés nem született, noha a visszatérő, ezren diadalmaskodó Borhi Zsombor ismét jól versenyzett, de így is csak másodikként ért célba Vereckei Ákos mögött, aki 1997 óta birtokolja a magyar bajnoki címet.

Kolonics és Vereckei: vita nélkül

A kenusok egyéni számának győztesét talán nem is kell nevesíteni, hiszen bárki kitalálhatja: a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György szerezte meg az első helyet. A szintén olimpiai aranyérmes Pulai Imre, Novák Ferenc kenupárosnak azonban idén sem sikerült hozni a Sydney-ben megismert formát, a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor kettős ugyanis magabiztosan verte őket, így nekik is bérelt helyük van az Eb-n és vb-n induló csapatban.

A Kammerer Zoltán, Storcz Botond duó azonban visszatért a két évvel ezelőtti ötkarikás játékokon mutatott aranyérmet érő teljesítményhez: a tavalyi gyengébb szereplés után mostani győzelmükkel mindkét válogatót megnyerték.

Szabó és Bóta már lazíthatott

Kevésbé szerepelt most jól a Szabó Szilvia, Bóta Kinga páros, akiket az újoncok, Paksy Tímea és Rasztótzky Eszter utasítottak maguk mögé. Szabóék szerencséje, hogy a tavalyi világbajnoki aranyérem után nekik elegendő volt az első válogatót megnyerniük ahhoz, hogy kiharcolják a világversenyeken való indulás jogát.

A hölgyek között Kovács Katalin pozíciója tűnik a legstabilabbnak: a kiváló versenyző ugyanis az 1000 mellett az 500 méteres egyéni számban is egyértelmű győzelmet aratott, és a négyes tagjaként - Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga társaságában - szintén elhódította az első helyet.

Kovács Katalin helye tűnik a legbiztosabbnak

A vasárnap délutáni 200 méteres finálésorozat egy majdhogynem döntetlennek beillő futammal kezdődött: a Paksy Tímea, Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Janics Natasa egység tizenkét ezreddel előzte meg a Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Kovács Katalin kvartettet.

Ezt követően már egyértelműbb győzelmek következtek: Malomsoki Sándor a kenusok, Fehérvári Vince a férfi kajakosok, Szabó Szilvia pedig a hölgyek mezőnyében győzedelmeskedett. Malomsoki párosban - Vasali Lászlóval - és négyesben - Iván Gáborral, Kolonics Györggyel és szintén Vasalival - is első helyen ért célba.

Szétlövésre várva

Hasonló sorozatot ért el a kajakos Fehérvári is, aki Hegedűssel a kettősök, Beé Istvánnal, Horváth Gáborral, valamint újra Hegedűssel a kvartettek futamát is megnyerte. A fiatal Paksy Tímeának a duplázás sikerült: a négyes után ugyanis Kovács Katalinnal párban is sikerült győznie.

A Vivendi Kupa befejeztével még nem ért véget a válogatás, hátra vannak ugyanis az esetleges szétlövések, valamint a négyes egységek válogató versenye, amelyet június 28-ra terveznek. Ezt követően összeáll az idei Eb és vb csapat, amely háromhetes edzőtáborba vonul, hogy minél felkészültebben szállhasson vízre a július 18-án kezdődő szegedi MOL V. Síkvízi Kajak-kenu Európa-bajnokságon, amelynek egyébiránt a hét végén mutatták be a hivatalos honlapját (www.kajakeb.hu).