Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Mandula és Sávolt is kiesett Wimbledonban

2002.06.24. 18:29
Az angol nyílt teniszbajnokság első napján két magyar játékos is pályára lépett. Mivel itthon nem tudnak a mieink füvön edzeni, így korántsem várhattuk, hogy vaskos meglepetés okoznak. Nem is így történt, noha mind Mandula Petra, mind Sávolt Attila becsülettel küzdött, de alulmaradtak. Sávolt veresége a fájóbb, aki egy nálánál sokkal gyengébben rangsorolt angol, Cowan ellen kapott ki.
Mandula Petra a Roland Garros-beli kisiklását - már az első fordulóban kiesett -követően reményt keltően teniszezett Bécsben, be is jutott az elődöntőbe, ahol a nálánál sokkal előkelőbben rangsorolt üzbég Tyuljaganova búcsúztatta. Mivel a wimbledoni torna kiemelését még a párizsi verseny előtt készítették, így Mandulának a főtáblán jutott hely, és nem szémított, hogy átmenetileg - szerencsére csak egy hétre - kiszorult az első százból.

Mandula egyenlített, de a döntő pillanatban hibázott

Tavaly a szlovák Husarova legyőzésével megszerezte első füves pályás sikerét - drámai csatában, 11:9-re nyerte a döntő szettet -, és ő maga is bízott a jó folytatásban. Még akkor is, ha olasz ellenfele, Francesca Schiavone a negyvenötödik a világranglistán, ő pedig csupán a 86, hiszen gyors felületen, az Austral Openen két éve Kuti Kis Rita felülmúlta. Emellett a legjobb eredménye az olasznak is csupán egy első fordulóbeli győzelem az All England Clubban.

Nem indult jól a mérkőzés, hiszen Mandula elveszítette rögtön az első adogatását, becsületére legyen mondva, hogy azonnal visszaszerezte, kiegyenlített, fej-fej mellett haladtak 4:4-ig. Akkor azonban Schiavone miután hozta a szerváit, megint elvette Petra adogatását, ez pedig egyszersmind azt is jelentette, hogy az övé az első szett.

Serena Williams Schiavonéra vár

A második játszmában a gémeken belül ismétcsak jól játszott - nagyszerűen küzdött - a magyar hölgy, ám a sorsdöntő pillanatokban, a breaklabdáknál - illetve amikor ő került hátrányba - nem tudott a játékhoz tenni egy kis pluszt, így korántsem volt meglepő, hogy veszített. 6:3 lett a második játszma vége, Mandula pedig elbúcsúzott, bár párosban még versenyben van. Schiavone a második kiemelt Serena Williams ellen mérkőzik a második körben.

Sávolt Attila első ránézésre nem kapott nehéz ellenfelet az angol Cowan személyében, hiszen az angol szabad kártyával vívta ki a jogot a szereplésre, és mindössze a 236. a világranglistán. Sávolt ellenben a 70., ám hogy mégsem ő volt a toronymagas favorit, az azért fordulhatott elő, mert ezen a felületen ő sem az igazi, emellett könyökproblémákkal küszködött.

Sávolt csak az első szettben volt partiban

Mindez az első szettben nem volt érzékelhető, és Sávolt koncentráltan teniszezett, igen vigyázott saját gémeire, majd a rövidítésben ellenállhatatlan volt, így az övé lett az első szett. A másodikban aztán egyre inkább fölénybe került az angol, meg is nyerte különösebb erőlködés nélkül a játszmát. A harmadikban azonban úgy tűnt, hogy Sávolt ismét magához ragadja a kezdeményezést, de amikor 3:2-re vezetett, és két fogadóesélye is volt, nem tudta kihasználni.

Cowant ellenben valósággal feldobta, hogy a sírból hozta vissza a gémet, megnövekedett az önbizalma, megérezte, hogy meglepheti Sávoltot. Ebben a játszmában már nem is engedélyezett több gémet a kettős hibák sorát ütő magyarnak. A negyedik szettben már az elején bebiztosította magát Cowan és el is dőlt a meccs sorsa. A vége: 6:7, 6:3, 6:3, 6:3.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.