Boczkó Gábor Európa-bajnok

2002.07.03. 19:47
A moszkvai vívó Európa-bajnokságon Boczkó Gábor aranyérmet szerzett a férfi párbajtőrözők versenyében. Junior világbajnokunk a fináléban az orosz olimpiai bajnokot, Pavel Kolobkovot győzte le. A szám szinte teljes magyar sikerrel zárult, ugyanis a dobogó harmadik fokára szintén két magyar, Imre Géza és Kovács Iván állhatott fel. A női kardozóinknál sem maradtak érem nélkül, Nagy Orsolya bronzéremmel zárta a viadalt.
A férfi párbajtőr és a női karddöntőt rendezték meg szerdán a moszkvai vívó Európa-bajnokságon. Méghozzá jelentős magyar sikerrel: Boczkó Gábor kontinensbajnoki címet szerzett Kovács Iván és Imre Géze valamint Nagy Orsolya pedig bronzéremig jutott.

A versenynap kezdetén a párbajtőrözők selejtezőjét mind a négy magyar induló sikerrel vette, míg a legjobb hatvannégy között csak Fekete Attila kényszerült búcsúra. Boczkó Gábor az örmény Rubenjan (15-2), Kovács Iván a belga Lombart (15-6), Imre Géza az osztrák Kayser (15-8) ellen nyert könnyedén.

A folytatásban is remekeltek a mieink, Kovács Iván portugál, francia és orosz Imre Géza holland ukrán és észt Boczkó Gábor pedig orosz román és holland versenyzőket verve jutott el egészen az elődöntőig. Így már ekkor eldőlt, hogy három magyar versenyző is éremmel térhet haza a versenyt követően.

Boczkó az elődöntőben Kovács ellen nyert könnyedén, majd a sydneyi olimpia bajnokát, az orosz Pavel Kolobkovot győzte le nagy csatában. A 3x3 perc lejártakor 10-10 volt az állás, így egyetlen tus döntött az elsőségről. A ráadásban a magyar párbajtőröző volt pontosabb.

A női kardozók sem maradtak érem nélkül: Nagy Orsolya gyűjtött be egy bronzérmet az Eb-n. Az első helyen a francia Cécile Argiolas végzett.

Eredmények

az elődöntőben:
Boczkó Gábor-Kovács Iván 15-8
Pavel Kolobkov (orosz)-Imre Géza 15-5
a döntőben:
Boczkó-Kolobkov 11-10
Végeredmény, Európa-bajnok:
1.Boczkó Gábor
2. Kolobkov
3. Kovács és Imre