Botrányok, perek, milliók a kosárlabdázóknál

2002.07.10. 11:26
Mesteredzők, egykori válogatott edző, jelenleg élvonalbeli csapatokat dirigáló szakemberek, egykori, és már visszavonult játékosok, szakosztályvezetők és klubelnökök aláírásával ellátott megbízólevelet kapott dr. Magyar György ügyvéd. Az aláírók azt kérik, vizsgálja meg, milyen jogszabály ellenességekkel működik a Magyar Kosárlabda Szövetség. Amennyiben az aláírók gyanúja beigazolódik, úgy több tízmilliós pereknek nézhet elé a szövetség.
Szerdán több tucatnyi, a kosárlabdasportban jártas szakember aláírásával ellátott megbízást kapott dr. Magyar György ügyvéd. Az aláírók több kéréssel fordultak a - többek között a Whiskyst is védő - ügyvédhez.

Ki lehet edző?

Állapítsa meg, hány edző dolgozik jelenleg megfelelő képesítés nélkül a magyar élvonalban, és egyáltalán milyen körülmények között szerezhet ma Magyarországon valaki edzői működési engedélyt. Milyen körülmények között alkot szabályokat a Magyar Kosárlabda Szövetség, és betartja-e a saját maga alkotta jogszabályokat.

Tudomásuk szerint a Legfőbb Ügyészség is többször több kérdésben állapított meg alkalmi szabálysértéseket. A dokumentum, aláírói felemelik szavukat az ellen, hogy olyan edzők is álláshoz juthatnak, akik soha nem jártak megfelelő iskolákba, így nem tudták elsajátítani a szükséges pedagógiai, anatómiai élettani pszichológiai és sportszakmai ismereteket.

Cél: a presztízs megvédése

Véleményük szerint a megfelelő képzettség hiánya súlyosan veszélyezteti a játékosok egészségét, testi épségét, melyet soha senki nem kezelhet felelőtlenül. A szakemberek szerint erre a múltban több példa is akadt, és szeretnék, a folyamatot megállítani, a kosárlabdaedzői szakma presztízsét megvédeni.

Éppen ezért levelükben kérik, a vizsgálat terjedjen ki a múltban történt szabálysértésekre is. Különösen arra, hogy a sportágban megfelelő képzettség nélkül dolgozó "szakemberek" mennyiben járultak hozzá a fiatalon sérülés miatt visszavonult játékosok sorsához, pályafutásuk korai befejezéséhez.

8 általános, röplabdaedző, stb.
Információink szerint akad olyan szakember, aki csak 8 általánossal rendelkezik, de szponzorpénzeknek hála, élvonalbeli csapat kispadján ülhet. A múltban ennél kurtább eset is előfordult. Akadt olyan külföldről érkezett edző, kiről egyéves pályafutása után derült ki, hogy ő röplabdaedző. . .

Az Indexnek a Magyar Kosárlabda Edzők Testületének elnökségi tagja is elismerte, hogy jelenleg nyolc embernek nincs megfelelő papírja. A sors pikantériája, hogy neki sincs. . . Jogilag nem, de erkölcsileg igencsak kívánnivalót hagy maga után, hogy minimális iskolai végzettséggel rendelkező ember dönthet több diplomával rendelkező szakedzők felett.

Ellentmondó elnökség

Dr. Páva Zsolt szövetségi tag szerint a szövetség dolgai 1-2 esetet kivéve a megfelelő mederben folynak. A levéllel kapcsolatban véleménye szerint az elnökség decemberben hozott döntésével kár lenne foglalkozni, mert akkor pontosan meghatározták a versenykiírásban, ki szerezhet edzői licencet. Szerinte hosszú távú, normatív döntés született, és méltánytalan lenne ezen most változtatni.

Dr. Nyíri Dezső, az elnökség másik tagja ez ügyben nem kívánt nyilatkozni, mindössze annyit volt hajlandó mondani, szerinte az MKOSZ-nek sportszervezetek a tagjai, és mielőtt bárki vizsgálatot kezdeményez, vizsgálja meg, hogy megteheti-e? Véleménye szerint erre csak a tagoknak van lehetőségük.

Az ügy főszereplőjének, Dr. Magyar Györgynek az elmondása szerint a levélírók jogilag - azaz teljesen szabályosan - kérték fel őt, állapítsa meg, hogy a szövetség megfelel-e a jogi elvárásoknak. Az aláírók kilétét nem áll szándékában feltárni, de a kosárlabdasport több prominens képviselője található rajta.

Több milliós kértérítések lehetnek

Magyar szerint az ügy első számú bírája az ügyvéd. Ebben az ügyben háromféle ügyészségi leirat található, mely elmarasztalja az MKOSZ-t a belső szabályok meghozatalában és a szakedzői licencek kiadásában. A szövetség saját bevallása szerint is 8-14 edzőnek nincsen megfelelő papírja.

A vizsgálat ezen szakaszában, felmérik milyen a felróhatóság alapja és van e jogalapja kártérítési követelésnek. Véleménye szerint azon játékosok, akik edzői szakértelem hiányában kénytelenek voltak pályafutásuk befejezésére, alkotmányos jogukban sérültek

A retorziókkal kapcsolatban nem kívánt véleményt nyilvánítani, de elismerte, amennyiben bebizonyosodik, hogy a sértettek felvetése megalapozott, úgy akár több milliós kártérítés is megilletheti őket. Azonban hogy ezt a szövetség, vagy edzők, esetleg orvosok fizetik ki, csak a vizsgálat végén derül ki.