Vesztésre állnak női teniszezőink a Fed Kupában

2002.07.20. 20:01
A szombati két egyes mérkőzés után Argentína 2-0-s győzelemre áll a magyar együttes ellen a Római parton rendezett Fed Kupa osztályozón. Mandula Petra és Gubacsi Zsófia sem tudott meglepetést okozni, és kikapott esélyesebb vetélytársától.
A nyitó mérkőzés kellemetlen meglepetést hozott, hiszen az elsőszámú hazai játékos, Mandula Petra (97. a világranglistán) 1 óra 37 perc alatt kikapott a vendégek elvileg gyengébbnek tartott játékosától, Mariana Diaz-Olivától (90.).

A dél-amerikai játékos kezdett jobban, 3:1-re vezetett, de ezután Mandula ragadta magához a kezdeményezést. A magyar teniszező még pontos alapvonaljátékkal és kiváló rövidítésekkel 5:3-ra fordított, de ekkor váratlanul hullámvölgybe került, egyre többször hibázott. A szinte minden ütést elérő Diaz-Oliva egyenlített, s 1 óra 1 perc alatt jutott lépéselőnyhöz.

A 36 perces második szett elején az argentin pillanatok alatt 3:0-ra elhúzott, úgy tűnt, eldőlt a találkozó. Mandula azonban nem adta fel, felzárkózott, s 3:2 után egyenlíthetett volna. Nem így történt, ismét a vendégjátékos ragadta magához - végleg - a kezdeményezést, s megérdemelten nyert.

A második összecsapáson a 38. helyén álló Clarisa Fernandez 2 óra 16 perc alatt legyőzte Gubacsi Zsófiát (103.). A 40 perces első játszmában rendkívül bátran és pontosan játszott Gubacsi, már 4:1-re is vezetett. A jóval esélyesebb Fernandez, aki idén elődöntős volt a Roland Garroson, ekkor magára talált, egyenlített, de a szetthajrá ismét a hazai versenyzőnek sikerült jobban.

Sőt, Gubacsi a 2. játszmában 3:0-ra elhúzott, s akár növelhette volna előnyét. Nem így történt, az argentin 5:3-ra fordított, s végül 1 óra 1 perc alatt harcolta ki a döntő játszma lehetőségét.

A harmadik szett már egyoldalú volt, Gubacsi nem tudta megnehezíteni Fernandez dolgát. A magyar játékost a 4. játék után 3 percig ápolták izomhúzódással, de nem emiatt vesztette el simán a játszmát.

Fed Kupa, Világcsoport, osztályozó:
Magyarország-Argentína 0-2 - állás az 1. nap után
Mandula Petra - Mariana Diaz-Oliva 5:7, 2:6
Gubacsi Zsófia-Clarisa Fernandez 6:4, 5:7, 1:6