Döntőbe jutott a Világligában a magyar pólócsapat

2002.08.03. 21:43
Fordulatos, gólokban gazdag mérkőzésen, büntetőkkel nyert a magyar válogatott a vízilabda Világliga döntőjének 3. fordulójában Oroszország ellen. A 14-13-as siker egyúttal azt jelentette, hogy ugyanez a két gárda küzd majd vasárnap este a torna végső elsőségéért is.
A találkozó előtt csak az volt biztos - tekintettel arra, hogy a 3. forduló második találkozójának győzelmét mindenki eleve "odaadta" a spanyoloknak a görögök ellen -, hogy a három favorit egy-egy győzelemmel és vereséggel végez, már ami az egymás elleni mérlegüket illeti, miután a görögök legyőzéseit "elvesztették". Azt is mindenki tudta, hogy a spanyolok 21-21-es gólkülönbséggel zártak, ennek következtében amolyan elemista matematika óra kellett annak kiszámolásához: ki lövi a több gólt, s ezáltal hogyan alakulhat a vasárnap esti finálé párosítása.

Nos, a magyar válogatott éppen annyival nyert és annyi gólt szerzett, amennyi számára is, a legyőzött oroszoknak is kedvező volt: egymás ellen játszhatják a vasárnap esti végső helyosztót, amely 100, illetve 70 ezer dollár sorsát is eldönti.

Amúgy a mérkőzés változatosan alakult: az első negyed végén a magyarok vezettek két góllal (5-3), a második befejezése előtt azonban már fordult a kocka (6-8). A folytatásban előbb az egyenlítés következett, majd mindig az oroszok vezettek egy-egy góllal, de állandóan jött a válasz. Így alakult ki a 11-11-es végeredmény, amit követtek a szokatlan távolságról, 5 m-ről dobott büntetők.

A rájátszás különleges párharcában Fodor, Biros és Kiss G. volt eredményes, Molnár lövését az orosz kapus hárította, Benedek mellétalált. A másik csapatból csak Zinnurov és Sztratan tudta bevenni a kétszer is védő Szécsi kapuját, Garbuzov a kapufára bombázott.

Öt hét alatt az ötödik alkalommal találkozott egymással a magyar és az orosz válogatott, valamennyiszer magyar siker született, de az igazi nagy csata - amúgy mellesleg: a sydneyi olimpia döntőjének megismétlése - vasárnap estére maradt.

Világliga döntő, 3. forduló:
Magyarország-Oroszország 14-13 (5-3, 2-5, 2-1, 2-2, a büntetődobásokban 3-2)

Patrasz, V: Hasszekioglu (görög), Petronilli (olasz)
Magyarország: Szécsi - Steinmetz B., Fodor 2, Biros 2, Kiss G. 3, Molnár 2, Benedek 3 csere: Madaras 1, Bárány, Katonás, Vári 1, Kiss Cs.
Az orosz góldobók: Zinnurov 3, Garbuzov, Zakirov, Gyenyiszov, Sztratan 2-2, Jerisov, Irisicsev 1-1
Emberelőny: 9/6 illetve 6/4

Világliga, döntő, 3. forduló:
Spanyolország-Görögország 9-7 (2-1, 3-2, 3-1, 1-3)
A Világliga döntő első szakaszának, a körmérkőzéses tornának a végeredménye:
1. Magyarország 7 pont (39-27)
2. Oroszország 7 (38-28)
3. Spanyolország 7 (30-28)
4. Görögország 3

A helyosztók párosítását eldöntő sorrend az élen végzett három együttes között:
1-2. Magyarország és Oroszország 4-4 pont (22-22, 22-22)
3. Spanyolország 4 (21-21)
Tekintettel arra, hogy mindhárom együttes esetében a gólkülönbség 0, a több lőtt gól döntött arról, hogy a magyar és az orosz válogatott játszik vasárnap, magyar idő szerint 19.30-kor az első helyért. A harmadik helyért (18 ó) spanyol-görög összecsapás lesz.