A spanyol igazgató szervezkedett ellenünk?

Index
2002.08.05. 18:59
Marculescu, a nemzetközi szövetség ügyvezető igazgatója már a félidőben elkezdte szervezni a meccs körülményeinek kivizsgálását - mondta a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, dr. Martin György, aki szerint egyszerű koholmány a szombati Világliga elődöntővel kapcsolatos bundavád. A magyar szövetség persze fellebbezést nyújt be, és az elnök olyan elszánt, hogy akár a strassbourgi Sportbíróságig is elmegy.
Tény, hogy a Cornel Marculescu, a FINA Vízilabda Bizottságának ügyvezető igazgatója régi rossz viszonyt ápol a magyar pólósokkal. Az 1972-es Müncheni olimpián, még mint bíró, ő fújta el ellenünk a magyar-szovjetet. Legalábbis így emlékezünk, de ez már régen volt, kicsit homályos. Tiszta viszont, hogy azóta haragszunk rá, és lefogadnánk, hogy haragunk híre már eljutott hozzá.

Spanyolok a háttérből

Az is biztos, hogy ugyanő Romániából Spanyolországba emigrált, sőt egy időben a Spanyol Királyi Úszószövetség főtitkára volt. A 14:13-ra végződött magyar-orosz elődöntő egyetlen igazi vesztesének pedig a spanyolok tűntek, akik csak a legalább 14 szerzett gól melletti egy gólos magyar sikerrel ehettek ki a döntőből. Ha magyar-orosz 14:14, akkor bent vannak, ha 15:13, akkor is.

Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke az Index kérdésére elmondta, hogy Marculescu már a szünetben előjött a bundaváddal. Martinnak úgy tűnt, hogy Gianni Lonzi, a Világliga-tanács technikai igazgatója Marculescu nyomására figyelmeztette ekkor (a félidőben) a játék komolyan vételére a két csapatot, majd ugyanő szervezte meg az elmarasztaló ítélet alapját képező jelentést.

Amit egyébként még egy ellenőr (a kubai Guillermo Martínez) és a Világliga döntőre delegált öt bíróból négy ugyancsak aláírt. - Magánemberként valamennyi bíró elmondta, hogy nem ért egyet a határozattal - nyilatkozta Martin György az Indexnek.

Martin komoly meccset látott

Martin szerint a meccs szemmel láthatóan éles volt, bár azt valamennyi magyar elismeri, hogy az utolsó percben, 11:11-nél már nem erőltették a góllövést, hiszen az a kiesésüket jelenthette volna. Ez viszont a versenykiírás bénasága, amely egy csapatot ténylegesen ellenérdekelté tett a gólszerzésben.

"A félidőben megfogalmazott figyelmeztetés után, a játékvezető - aki később aláírta a jelentést - lefújhatta volna a meccset, ha tényleg komolytalannak látja a játékot. Erre a szabályok nem csak lehetőséget nyújtanak neki, hanem kötelezik. De nem fújta le, mert akkor még valószínűleg ő is élesnek látta a meccset" - mondta Martin.

Küzdve küzd & bízva bízik

A magyar elnök kijelentette, hogy igazukért akár a strassbourgi Sportbíróságra is elmennek, de első menetben még a FINA Fellebbviteli Bizottságához 30 napon belül elküldhető fellebbezéssel küzdenek. "Mivel a vádak teljesen bizonyíthatatlanok, saját jogismeretem alapján 95 százalék esélyt adok magunknak" - nyilatkozta Martin.

A határozat ellen tiltakozó közleményét egyébként már Görögországban, a helyszínen kiadta a magyar szövetség, amelyhez Kabanov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya is csatlakozott. A fellebbezést viszont külön kezeli a két ország szövetsége. Az Orosz Vízilabda Szövetség munkatársa az Indexnek elmondta, hogy egyelőre nem döntötték el tesznek-e bármilyen jogi lépést.