Annus Adrián Európa bajnok kalapácsvetésben

2002.08.08. 15:35
Annus Adrián 81,07 méteres dobásával megnyerte a kalapácsvetést a müncheni atlétikai EB-n. Kiss Balázs, bár remekül versenyzett, pár centivel lecsúszott a dobogóról, az utolsó versenyén rajthoz álló Gécsek Tibor pedig a hatodik helyen végzett.
Kedden a selejtezőkből mindhárom magyar simán jutott be a szerda délutáni tizenhatos döntőbe. A kalapácsvetés döntőjét hagyományosan kétszer három dobásból álló sorozatokban rendezik meg, úgy hogy a második körbe csak a legjobb nyolc jut tovább, de a végeredménybe mind a hat kísérlet számít.

Három magyar a közvetlen élmezőnyben

Az első menetben mindhárom magyar biztosította helyét a legjobb nyolc között, sőt az első helyen Annus, a másodikon pedig Kiss Balázs állt. A versenyzéstől Münchenben búcsúzó, veterán Gécsek Tibor ekkor ötödik volt. Kiss Balázs egyébként 80,13-as már az első körben a legnagyobbat dobta, és ezt harmadik kísérleténél négy centivel még tovább javította. Ezután következett Annus, aki 80,62 méterrel átvette a vezetést.

Ahhoz képest, hogy a kalapácsvetés versenyek általában milyen lélegzet elállítóan izgalmasak szoktak lenni, ezúttal tényleg érdekes történet volt. A nyolcas döntő előtt az Index Kalapácsvetés Szakcsoportja egyhangúlag az élen álló két magyar külön versenyét prognosztizálta. Ehhez képest gyakorlatilag a semmiből jött a görög Papadimitru, és a negyedik körben 80,21 méteres dobással beelőzte Kiss Balázst. Gécsek Tibor - akinek dobogós helyezésében titkon azért még mindig bíztunk - viszont kidobta a kalapácsot a pályáról, és ezzel csak esztétikailag überolta előző kísérletét, amikor nagy erővel a dobókört körbevevő hálóba dobott.

Annus túldobja önmagát

Kiss Balázs ekkor kilépett, úgyhogy nem sikerült visszaszereznie második helyét. Közvetlen utána Annus, aki 81,17 métert dobott, több mint fél méterrel megverve saját magát. Az ötödik körben viszont bekövetkezett, amitől tartottunk. A csapás onnan jött ahonnan számítottunk rá, de nem tehettünk semmit, még a "welcome to seoul" feliratos pólóban a lelátón helyet foglaló korábbi edzője, Németh Pál is elismerően tapsolt. (A pólófelirat a szöuli olimpiára célzott, amelyiken a magyar színeket három szombathelyi képviselte: Vida, Szitás és Gécsek)

Szóval az ukrán Piskunov nem roppant össze a magyar hengertől és 80,39 méterrel bejött a második helyre. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Annus első helyét nem veszélyeztette, de Kis Balázs így leszorult a dobogóról.

Ez az eredmény pedig a továbbiakban már nem változott, pedig Kis Balázs az ötödik és a hatodik körben is nyolcvan méter felett dobott, de már csak alig néhány centivel. Ha összesített versenyt rendeznének, vagy sorozatokat néznének, akkor Kis simán első lett volna: két sikertelen kísérlet mellett négy dobása is nyolcvan felett, ami tényleg kivételesen szuper eredmény. De ezúttal még a dobogóra sem volt elég.

Gécsek Tibor végül a hatodik helyen végzett, ami szintén nem ciki. Egyáltalán nem az.

Vaszi bronzérmes távolugrásban

A hölgyek távolugró viadalán Vaszi Tünde a harmadik lett, ezzel élete első érmét szerezte nemzetközi versenyen. Eddig többször szorult néhány centivel a dobogóról, ám szerencsés ezúttal sem volt, hiszen holtversenyben - 673 centivel - lett második, ám második legjobb ugrása gyengébb volt a végül ezüstérmes brit Johnsonnál. A győzelmet az orosz Kotova szerezte meg.

A férfi 100 méteres síkfutásban Németh Roland ugyancsak dicséretes eredményt ért el, 10.27-et futott, ezzel pedig negyedik lett.