NK Zagreb - Zalaegerszegi TE 2-1

2002.08.08. 14:02
Elképesztően szerencsés körülmények között, az utolsó percben szerzett tizenegyesgóllal továbbjutott a Zalaegerszeg a BL előselejtezőjéből. A magyar bajnok ugyan 2-1-re kikapott az NK Zagrebtól, de idegenben szerzett góljának köszönhetően továbblépett, és Budapestre hozza a világhírű Manchester Unitedot.
Legelnézőbb pillanatainkban sem állíthatjuk az NK Zagrebről, hogy világszínvonalú csapat. Sőt, reálisan inkább úgy értékelhetjük a tavalyi horvát bajnokot, hogy rendkívül béna, miként az már az 1-0-ás ZTE-győzelemmel végződött budapesti odavágón is kiderült. A gáz csak az, hogy Zágrábban meg azt láthattuk, hogy a magyar bajnok még náluk is mélyebben van.

Azonnal ledolgozza hátrányát az NK Zagreb

Igazságtalanok lennénk ugyanakkor, ha elhallgatnánk: a horvátok ezúttal minden szempontból jobban játszottak, mint az Üllői úton. Igaz, a hátrány leküzdéshez nem kellett sokat izmozniuk: a 2. percben egy szögletközeli szabadrúgást íveltek élesen a zalaegerszegi kapu elé, és a hosszúnál lendületből érkező Milinovic három méterről a bal felsőbe fejelt (1-0).

Közvetlenül a gól után kétszer is egyenlíthetett volna a Zalaegerszeg, de előbb Egressy bénázott el egy helyzetet öt méterről, aztán Babati vágta fölé tíz méterről Kocsárdi egyébként egészen jó passzát. A ZTE tulajdonképpen az egész első félidőben alulmúlta önmagát. A védelem időnként teljesen szétesett az amúgy nem túl lendületes horvát támadások közben, a középpályások és a csatárok pedig csak akkor tudtak egy támadáson belül kétszer is egymáshoz passzolni, ha csukott szemmel rúgták meg a labdát, és az véletlen jó helyre gurult. Vincze Ottó - aki a magyar mezőnyből elvileg kiemelkedik - többször indított zágrábi támadást, mint egerszegit, a Kocsárdi-Babati jobbszárny, na az meg tényleg olyan volt, mint amilyennek első hallásra elképzeljük.

Fél óra után már kiesésre állt a ZTE

A 28. percben Urbán középhátvéd tört előre, de a hazai térfél közepén persze eladta a labdát. A horvátok rögtön indítottak, Lovrek jól vette át, és Urbán helyén, Csókával a nyakában törhetett kapura. A magyar hátvéd (a tizenhatoson belül igazából érthetően) nem merte bántani Lovreket, aki remekül fedezte a labdát, és miután elhúzott Ilic kapus mellett is, az üres kapu közepébe lőtt (2-0). Ettől kezdve már az NK Zágreb állt továbbjutásra.

A szünetig még egy-két gólveszélyes helyzetet összehozott mindkét védelem, bár már nem láthattunk olyan bravúros megoldást, mint amit a horvát Verhas követett el még a 20. percben, amikor egy már veszélytelen Egressy beadást fejelt tizenegyről bivaly erősen, de néhány centivel saját kapuja fölé. Az első félidő után elkeseredett magyaroktól hemzsegett a Makszimir stadion. A magyar szurkolók egyébként létszámban és hangerőben is lenyomták a horvátokat, ezt a sikert biztosan learattuk.

A második félidő úgy indult, hogy sehogy sem indult, legalább negyed órán át ugyanannyi izgalmas esemény történt a pályán, mint a szünetben. Aztán mezőnyfölénybe került a ZTE, sőt beszorította hazaiakat, de komoly helyzetet nem nagyon tudott összehozni. A támadásokban annyi fantázia volt, hogy Kenesei minden szabadrúgást megpróbált rálőni, amit hatvan méteren belül kapott az Egerszeg. Egy távoli Urbán-bomba ment alig mellé, egyszer meg Egressy kiugrott a jobb szélen egy bedobás után (amikor a horvátok nem figyeltek arra, hogy nem lehet les), ügyesen gurított középre a zágrábi kapus előtt, Kenesei meg akár gólt is lőhetett volna, ha nem szerelik az utolsó pillanatban. Ennyi.

Egyszer csak váratlanul továbbjutnak a magyarok

Ahogy közeledett a meccs vége, egyre idegesebben játszott a ZTE. A horvát játékosok tulajdonképpen az egész második félidőben húzták az időt, de a végén ebben erősen segítették őket a magyar játékosok, akik ostoba módon (na jó: érthető idegességükben) minden kisebb dulakodásba belementek. A 80. percben ráadásul Kocsárdi, a magyar csapatkapitány hátulról csúnyán felvágta a megugró Lovreket, és teljesen jogosan állították ki.

Már mindenki elkönyvelte a Zagreb továbbjutását, amikor a 89. percben szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat. Keneseinek talán szólhattak, hogy a térfél közepéről még nem feltétlenül kell lőni, talán rájött magától, végül is mindegy, a lényeg, hogy ezúttal lágyan beívelt a kapu elé, de ez még nem tűnt túl veszélyesnek. Csókát azonban meglökte egy horvát védő, nem túl erősen, de azért elég határozottan ahhoz, hogy földre kerülhessen, a bíró meg tizenegyest adhasson. Tényleg szabálytalanság volt, de olyan, amilyet azért ritkán szoktak befújni (pláne hazai csapat ellen, sorsdöntő helyzetben, az utolsó percben). Burrull befújta. Urbán pedig belőtte a jobb alsóba (2-1).

A magyar csapat ugyan kiábrándítóan játszott, és továbbjutását nem kis mértékben szerencséjének köszönheti, de a két meccs alapján összességében mégsem teljesen érdemtelen a sikere. Az első mérkőzésen egyértelműen jobb volt ellenfelénél (a sima továbbjutást már ekkor bebiztosította), és a visszavágón teljesen kilátástalannak tűnő helyzetben is legalább keményen küzdött.

A következő fordulóban a ZTE a Manchester Uniteddal játszhat, s ugyan továbbjutási esélyei közelebb állnak a nulla, mint az egy százalékhoz, de legalább elhozzák nekünk az angol sztárcsapatot. Másrészről, még ha a BL-be nem is jutnak be, akkor is további UEFA-kupa-meccsek következhetnek, amit ugyancsak zágrábi sikerüknek köszönhetnek.

Bozsik Péter (a ZTE vezetőedzője):
A továbbjutást jelentő gól szerencsés körülmények között esett, ilyenért nem mindig adnak büntetőt. Ezzel együt azt gondolom, hogy nem érdemtelenül szereztük a gólt, mert a második félidőben megvoltak a helyzeteink, csak nem használtuk ki azokat. A csapatot dicséret illeti a küzdőszelleméért, hiszen e végén emberhátrányban is támadtunk. Mindkét gólt olyan helyzetből kaptuk, amelyeknek az elhárítását nagyon sokat gyakoroltuk. A MU ellen nyilván nem túl vastagok az esélyeink, de remélem, hogy két jó meccset játszunk majd.

Ivan Katalinic (az NK Zagreb vezetőedzője):
A Zalaegerszeg a bíróknak köszönheti a továbbjutását, mert Budapesten és itt is nekik fújtak. Hiába vettük kezünkbe az irányítást, hiába volt lehetőségünk a továbbjutásra, nem élhettünk vele.

BL előselejtező visszavágó
NK Zagreb - ZTE 2-1

Zágráb, Makszimir stadion, jv: Perez Burrull (spanyol)

NK Zagreb: Vasilj - Jese, Osibov, Milinovic - Poldrugac, Milas, Hasancic (Strok, 68.), Verhas - Samardzic (Vukic, 59.), Lovrek, Krpan (Dalovic, 83.)
Zalaegerszeg: Ilic - Kocsárdi, Urbán, Csóka, Szamosi - Babati (Sabo, 66.), Ljubojevic, Balog (Budisa, 85.), Vincze, Egressy - Kenesei (Faragó, 94.)

Gól: Milinovic (2.), Lovrek (28.) ill. Urbán (89.)

Piros lap: Kocsárdi (80.)

Sárga lap: Samardzic (15.), Balog (27.), Kenesei (31.), Ljubojevic (42.), Milinovic (62.), Jese (71.), Szamosi (76.), Milas (79.), Poldrugac (87.), Budisa (92.)

További BL-előselejtező-eredmények