Érem nélküli kezdés a vívó világbajnokságon

2002.08.18. 18:21
Nem indult jól a mieink számára a lisszaboni vívó világbajnokság. A férfi kardozók között Nemcsik Zsolt jutott a legtovább, de az elődöntőbe jutásért kikapott az olasz Tarantinótól. A női párbajtőrözők csalódást okoztak, a legjobb, Hormay a tizenhat között búcsúzott. A FIE kongresszusán hosszas vita után eldőlt, hogy a női kard - a női tőrcsapat-verseny kárára ott lehet az olimpián, de csak egyéniben osztanak érmet. A férfi kardcsapat-verseny megmenekült.
Jó kezdés után rossz folytatás jellemezte a magyar férfi kardozók szereplését a lisszaboni vívó-világbajnokságon. Nemcsik Zsolt ugyan eljutott a legjobb nyolc közé, de ott megálljt parancsolt neki az 1998-ban egyéni világbajnok olasz Luigi Tarantino.

A szombati előcsatározásokat kiemeltként kihagyó Ferjancsik Domonkos a 64-es táblán előbb nyert a német Weber ellen, majd 15-14-re kikapott az orosz Froszintól.

Fodor Kende búcsúztatta az ukrán Iszajenkót, de a 32 között alulmaradt a fehérorosz Lapkessel szemben. Lengyel Balázs is ebben a körben búcsúzott, őt az amerikai Smart győzte le.

Női párbajtőrben Hormay Adrienn jutott a legtovább, őt az orosz csapatban olimpiai bajnok Jermakova verte a "hosszabbításban" a nyolc közé jutásért. A többiek nagyon kellemetlen meglepetést okoztak. Az 1999-ben világbajnoki bronzérmes, kétszeres kontinenselső Mincza a vasárnapi nyitó körben egy amerikait vert, majd váratlanul kikapott koreai ellenfelétől. Az asszó során sokáig vezetett, Hjun mégis kiegyenlített: a 3x3 perc után így 10-10 volt az állás. A mindig kétesélyes ráadásban azután már nem tudott tust adni.

Király ugyancsak magabiztosan kezdett, a 32 között viszont simán vereséget szenvedett az idei Európa-bajnoktól. 7-7-ig ugyan együtt haladt a francia Nisimával, azután viszont kapkodni kezdett és sorra kapta a találatokat. A negyedik magyar, Tóth Hajnalka már a 64-es táblára sem tudott feljutni.

Szombat késő este a FIE kongresszusán eldőlt, hogy az olimpiai programba bekerül a női kard, ám csak egyéni versenyt rendeznek a fegyvernem képviselőinek, a női tőrözők csapatversenyét azonban már rendezik meg Athénban. A korábban - sorsolással - kihagyott férfi kardcsapat döntőt nem fenyegeti veszély. A program amúgy Pekingre változhat.