Magabiztos magyar győzelem

2002.08.23. 10:54
Eddigi gyenge formáját feledtetve, elsősorban kiváló védekezésének köszönhetően két góllal nyert Belgrádban a magyar válogatott Jugoszlávia ellen, a vízilabda Világ Kupa utolsó csoportmérkőzésén. A csoport megnyeréséhez (és ezzel egyenesen az elődöntőbe jutáshoz) ugyan legalább három góllal kellett volna nyernie Kemény Dénes csapatának, de a hazaiak magabiztos legyőzése helyreállította a csapat presztízsét, a játék pedig több, mint biztató volt.
Vízipólósok egybehangzó véleménye szerint a világ két legerősebb válogatottja találkozott csütörtök este. A hazaiak két győzelemmel érkeztek, a mieink mögött viszont egy Oroszországtól elszenvedett vereség, és egy amerikaiak elleni végeredményben fölényes, ám egyáltalán nem sima győzelem volt.

A már megint értelmetlennek tűnő lebonyolítás szerint a csoportelsők egyből az elődöntőbe kerülnek, a második és harmadik helyezettek pedig keresztbe játszanak egymással. A magyar csapatnak legalább három góllal kellett volna nyernie a csoport megnyeréséhez, minden más eredmény a hazaiak elsőségét jelentette.

Kásás-gól a világ végéről

Az első támadás végén Benedek távolról lőtt mellé, majd Biros találta el a kapufát emberelőnyből. Birosnak ez a hetedik lövése volt a tornán, és ezekből egyetlen gólt sem szerzett.

Erősödő magyar fölény

Nyilván rögtön utána a jugoszlávok is előnyt kaptak, amit Csirics hosszú lóba után értékesített. A túloldalon viszont Kiss Gergely megúszott a jobb szélen. Középen Vári várta az átadást, de Kiss a baloldalon egyedül hagyott Kásást választotta, aki messziről gyönyörű gólt lőtt.

Csirics ismét előnyből volt eredményes, majd egy elrontott magyar támadás után figyelmetlenül passzoltak egymáshoz a hazaiak még a saját kapujuk előtt, Benedek lecsapott a labdára és már keresztülverekedte magát két védőn, mire a harmadik víz alá nyomta. A négyméteresből Kásás egyenlített. Sőt. Nem sokkal később Fodor Rajmund, a csapat legpontosabban célzó játékosa kapott remek labdát a jobb szélen, és nagyon precízen vágta be.

Akcióból esélytelen jugoszlávok

A második negyed elején rögtön emberelőnybe került a magyar csapat, de előbb Kásás lőtte a Jugoszláv kapusba a ziccert, majd a kipattanót Vári két méterről nem tudta bekotorni. Az elrontott helyzet ellenére a magyar csapat sokkal jobban támadott mint eddig a tornán, de elsősorban remek védekezése bénította a jugoszlávokat.

Kásás keresztpasszából Biros lőtt messziről a kapuba, majd Kásás hátulról, de szabályosan szerelte a hazaiakat emberhátrányos helyzetben. Sajnos ezután a mieink is kihagytak egy előnyt, a túloldalon persze ugyancsak befújtak egy kiállítást, amiből Ikodinovics lőtt gólt.

Benedek bombájával azonban végre a magyar csapat is kihasznált egy végigjátszott előnyt, aztán Vári lábbal szerelt, Bárány pedig a centerpozícióban került lövőhelyzetbe, de lövését könnyen fogta Kuljacsa.

A meccs első felében három magyar és nulla jugoszláv akciógól született, Benedekék leginkább az emberelőnyök kihasználásában javulhattak volna, a védekezésben már nem nagyon volt mit.

Végig előnyben a magyar csapat

A meccs második fele rögtön hazai előnnyel indult. Ezalatt háromszor is nagyszerűen működött a magyar blokk, de amikor már érkezett vissza a kiállított játékos, Szapics bevágta.

Egy borzasztó bejátszás Kiss Gergőtől, majd egy újabb kivédekezett hazai előny után Vári távoli, pattintott lövését Kuljacsa kicsit benézte, úgyhogy ismét két góllal vezettünk. Akár a három is meg lehetett volna, amikor Benedek kiváló szereléséből indult magyar támadás végén hosszú idő után kiküldtek egy jugo játékost. De megint elrontottuk, ezúttal Kis Csaba gyenge lövésével.

Az ellentámadásnál Fodor és Kiss Cs. rosszul váltott, és az egyedül hagyott Csirics távolról kilőtte a kapu bal oldalát. A túloldalon viszont Kásás lövését kinyomta Kuljacsa. Szűk egy támadóidővel a vége előtt újabb magyar előny jött, de Biros bombáját szögletre ütötte a feljavult jugoszláv kapus.

Szolid szabálymegkerülés

A kiállított jugoszláv játékost azonban még a sarokdobás elvégzése előtt visszaengedték, pedig még három másodperc hátra volt a büntetéséből. Ezért a szabályok szerint négy méteres járt volna a magyar válogatottnak, de ezt Belgrádban azért nem olyan egyértelmű. Végül kiküldtek egy hazai játékost, és hét másodperccel a negyed vége előtt Benedek elvégezhette a sarokdobást. Ilyen rövid idő alatt is pontosan járt körbe a labda, s Biros végre betalált.

Steinmetz már korábban kipontozódott, a záró negyed legelején pedig a másik centerünk, Vári Attila is. A hátrányt ezúttal nem sikerült kivédekezni, Ikodinovics maradt középen egyedül és kegyetlenül bevágta.

Molnár harcolt ki előnyt nem sokkal később, és Fodor a bal szélről remek lövéssel avatta fel a hazaiak cserekapusát. A bátor olasz bíró a következő támadásunknál is kiállított egy hazai játékost, Fodor jól is játszotta meg Birost a centerpozícióban, de a lövése visszajött a kapufáról.

Nyilvánvaló volt, hogy ezután előnyt kapnak a hazaiak is, nem is csalatkozhattunk. A fórt Trubojevics használta ki a jobb szélről, Molnár felett, Szécsi keze alatt. A következő támadás végén Kásás egész messziről hatalmas kapufát lőtt. Ezután ismét előnybe kerültünk. Kemény Dénes időt kért, és valami okosat mondhatott, mert Kis Gergő nagyon gyorsan kihasználta a lehetőséget.

Elég elhamarkodottan kaptak előnyt a hazaiak az ellentámadásnál, amiből már nem akartak gólt szerezni, csak a támadást végig játszani. Ezt azért viszonylag könnyen megoldották, ami végeredményben kétgólos magyar győzelmet, de a csoportban jugoszláv első, és először még azt hittük, hogy magyar második helyet jelentett.

Ám később kiderült, hogy egy új szisztáma szerint számolják kia végeredményt, ami azt jelenti: harmadikok lettünk, ami nem is olyan rossz, kivált, mert a spanyolok helyett a görögök ellen játszunk a döntőbe jutásért.

Világ Kupa, A-csoport, 3. forduló:
Magyarország-Jugoszlávia 9-7 (3-2, 2-1, 2-2, 2-2)

Belgrád, v: Borrell (spanyol), Caputi (olasz)

Magyarország: Szécsi - Biros 2, Steinmetz, Kásás 2, Benedek 1, Molnár, Kiss G. 1, csere: Fodor 2, Vári 1, Kiss Cs., Bárány
Jugoszláv góldobók: Ciric 3, Ikodinovic 2, Sapic, Trbojevic 1-1
Emberelőny: 9/3, illetve 10/6
4 méteres: 1/1, illetve 0

Az A-csoport végeredménye:

1. Jugoszlávia 4 pont (26-19)
2. Oroszország 4 (21-21)
3. Magyarország 4 (24-19)
4. Egyesült Államok 0

A pénteki párosítás:

20.15 ó, 1. negyeddöntő: Oroszország-Spanyolország
21.30 ó, 2. negyeddöntő: Magyarország-Görögország

Szombaton az első negyeddöntő győztese az olaszokkal, a másodiké az jugoszlávokkal játszik az elődöntőben.