A nők hozzák az aranyat

2002.09.02. 04:22
Hat arany, egy ezüst és egy bronzérmével a magyar válogatott sevillai kajak-kenu világbajnokság kimagaslóan a legeredményesebb csapata. A dicsőséget azonban szinte kizárólag női versenyzőinknek köszönhetjük.
A sveillai világbajnokság öt- és kétszazas döntőiben folytatták az ezer méteres számokban megkezdett győzelmi sorozatot a magyar női kajakosok. Kovács Katalin egyesben, a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó és a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga négyes is arany érmet nyert, azaz az eddigi hat női versenyszámból ötöt a magyarok nyertek!

A férfiak is javítottak eddigi gyenge mérlegükön, de aranyérmet nem nyertek. Az olimpiai bajnokok közül ötszázon a kenus Kolonics György második, a kajakos Kammerer Zoltán, Storcz Botond pár harmadik lett.

Negyedik helyet szerzett a kenunégyes (Kozmann, Belicza, Iván, Malomsoki), és nyolcadikként ért célba a férfi kajaknégyes (Gyökös, Borhi, Kökény, Hegedüs), a Fürdök, Hüttner kenupáros. A legnagyobb csalódást szerény hetedik helyével, az ötszáz méteres kajak egyes korábbi háromszoros világbajnoka, Vereckei Ákos okozta.

A kétszázas döntőkben női négyesünk (Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Paksy Timea, Janics Natasa) a spanyolokkal vívott nagyon szoros verseny végén begyűjtött egy újabb aranyat. Negyedik helyen végzett Janics Natasa egyesben és a Kovács-Paksy páros.

A férfiak is betermeltek azért még egy bronzérmet, a Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedüs Róbert kajak négyes révén.

A külföldiek közül az ausztrál Nathan Baggaley szálította a legnagyobb meglepetést, a kajak egyesben aratott győzelmével. A kenus Makszim Opaljev ismételten bizonyította, hogy ötszázon verhetetlen.