Kiestek az amerikaiak a kosárlabada vb-n

2002.09.06. 13:26
Az argentinok után Jugoszlávia is legyőzte az amerikai válogatottat az indianapolisi kosárlabda-világbajnokságon, így az NBA sztárokkal felálló házigazdák négy közé sem kerültek. Ennél nagyobb meglepetés sportversenyen idén már nem lehet.
Az amerikai válogatott két napon belül immár második vereségét szenvedte el. A második csoportkör záró fordulójában az argentinok győzték le az amerikai csapatot, amely így a középdöntőben csak második helyen végzett a csoportjában.

A vb előtt is már az USA legerősebb riválisának tartott jugoszlávok ugyancsak beleszaladtak egy váratlan vereségbe Puerto Rico ellen. Korábban már Spanyolországtól is kikaptak, így csak harmadik helyen mentek tovább a másik középdöntő csoportból. Az eredetileg döntőbe tervezett USA-Jugoszlávia párosítás már a negyeddöntőben összejött.

Már az elején elhúztak a jugók

A találkozó elején az amerikaiak egyáltalán nem találták a ritmust, és pillanatok alatt kilenc pontos hátrányba kerültek. A jugoszlávok a folytatásban is sokáig vezettek, bár a különbség időnként minimálisra csökkent.

Két negyed után 40-36 volt az állás az európai együttes javára, a harmadikban viszont fordult a kocka, Paul Pierce jóvoltából, 45-42-nél már az amerikaiaknál volt az előny, ami a huszonnyolcadik percre megnyugtatóvá nőtt (56-46). A jugoszlávok azonban klasszisaik - Predrag Stojakovic, Vlade Divac, Dejan Bodiroga, Milan Gurovic - vezérletével felzárkóztak, s nagy küzdelemben végül 81-78-ra győztek.

Divac volt a meccs emebere

A húszpontos Sztojakovics és a tizenhatig jutó Divac volt a győzelem fő részese. Utóbbi tizenegy leppatanót szedett, és a meccs legjobbja címet is kivívta magának. Amúgy mind a ketten az NBA-ban játszanak, a Sacramento Kingsszel idén elődöntőbe jutottak, ahol a későbbi győztes Los Angeles Lakers ellen hét meccses, az utolsó találkozón hosszabitásos küzdelemben maradtak csak alul.

A montenegrói Vlade Divac egyébként szinte az utolsó pillanatokban döntötte el, hogy ott lesz a világbajnokságon, mert a korábbi BEK- és NBA-győztes úgy érezte, hogy már köregedett a vb mezőnyből.

Az amerikaiak veresége elsősorban gyenge hárompontos kisérleteiknek tudható be. Az argentinok ellen elrontott tizenöt próbálkozás után, ezúttal kilenc kilenc távoli dobást hibáztak, ebből ötöt a zárónegyedben.

Először az életben

Az amerikaiak legjobb esetben is csak az ötödik helyen végezhetnek, vagyis az NBA játékosok szerepeltetése óta (1992-től), először nem nyerik meg azt a tornát, amelyen elindulnak. A legutóbbi vb-n ugyan a jugoszlávok végeztek az élen, de akkor az amerikaiak egyetemi csapattal szerepeltek. Az argentinok elleni vereségig, az NBA játékosokkal felálló válogatott ötvennyolc meccséből ötvennyolcat nyert meg.

Tűzijátékkal ébredt Belgrád

Össznépi karnevál, petárdadurrogtatás, tűzijáték fogadta Jugoszláviában a váratlan győzelmet. Belgrád központjában, a Köztársaság téren több ezer lelkes szurkoló hatalmas kivetítőn követte végig a hajnali öt órakor véget érő meccset.

A sikeres befejezés után frenetikus hangulatú ünneplés kezdődött, a tömeg eufóriában úszott, városszerte gépkocsik dudája, petárdák robbanása, füttyszó és trombitahang hallatszott. "A legjobbak vagyunk, aranyat akarunk" - skandálták a jelen lévők.

A jugoszlávok a döntőbe jutásért szombaton, a magyar válogatottat nem rég négyszer is legyőző Új-Zélanddal játszanak. A negyedöntők másik meglepetése a németek Spanyolország elleni győzelme volt. .

Férfi kosárlabda - világbajnokság, Indianapolis 2002
Negyedöntő eredmények:

Új-Zéland - Puerto Rico 65:63
Jugoszlávia - USA 81:78
Németország - Spanyolország 70:62
Argentína - Brazília 78:67

Elődöntők:
szeptember 7., szombat

Új-Zéland - Jugoszlávia
Argentína - Németország