Visszautasították a miniszterelnököt a világbajnokok

2002.09.11. 12:57
A jugoszláv kosarasok kikosarazták a szerb kormányt: az indianapolisi világbajnokságon győztes válogatott tagjai fáradtságra hivatkozva nem mentek el kedd este a tiszteletükre rendezett miniszterelnöki fogadásra.
A bankett fél nyolckor kezdődött a szövetségi képviselők klubjában, amely Dedinjén, Belgrád "Rózsadombján" található. A tervek szerint Zoran Djindjic kormányfő emlékérméket adott volna át a kosarasoknak, de a vendégsereg legnagyobb meglepetésére Svetislav Pesic szövetségi kapitányon kívül a világklasszisok közül senki sem jelent meg a fogadáson.

A miniszterelnök is alszik

Újságírók érdeklődésére Pesic azzal magyarázta játékosai távolmaradását, hogy "fáradtak és alszanak". A fogadáson egyébiránt maga Djindjic sem volt ott. Gaso Knezevic oktatási és sportminiszter erre szűkszavúan annyit mondott: "Valószínűleg ő is alszik".

Zarko Korac kormányalelnök szerint "nem politikai indíttatású" a kosarasok távolmaradása. Egy másik, név nélkül nyilatkozó magas beosztású kormánytisztviselő viszont azt mondta a Beta hírügynökségnek, hogy "az elkövetkező napokban kiderül, politikáról van-e szó".

Kostunica a reptéren találkozott a bajnokokkal

Három héttel az elnökválasztások előtt azonban politikai indíttatás keresendő minden jelenség mögött, ami kissé szokatlan és furcsa. A Szerbiában hallatlanul népszerű és istenített kosarasok távolmaradása valószínűleg nem jelent "jó pontot" Djindjic és a köréje csoportosuló "reformerők" számára.

Annál is inkább, mert a belgrádi média nagy hírveréssel számolt be arról, hogy Vojislav Kostunica jugoszláv államfő gépe kedden éppen akkor indult volna útnak New Yorkba az ENSZ közgyűlésre, amikor megérkezett a surcini repülőtérre a válogatott. Az indulás azonban csúszott, hogy Kostunica a reptéren még találkozhasson a világbajnokokkal, akiket százezres tömeg várt Belgrád központjában, a városháza előtti téren.