Komlósi lehet az MTV új sport főszerkesztője

2002.09.12. 13:12
Az elmúlt fél évben drasztikusan háttérbe szorultak a Magyar Televízióban a sportközvetítések, bár a kereskedelmi adók már évek óta kiszorították a királyi televíziót a legnagyobb nézettségű sporteseményekről. A háttérben a Magyar Televízió egyéb történeteiből is ismert kaotikus állapota és reménytelen anyagi helyzete áll, de feltehetően nem erősíti a cég lehetőségeit a vezetők bizonytalan helyzete sem. Az MTV elnökének váltásával együtt nyilvánvalóan a sportosztály vezetése is kicserélődik. Pontosabban részben már kicserélődött, és ez alapján többen tudni vélik a következő főszerkesztő személyét.
A hétvégén egyetlen csatorna sem közvetítette a labdarúgó válogatott izlandi meccsét, pedig ebben a kereskedelmiek biztosan nem teremtettek versenyhelyzetet, az MTV-nek viszont többek értelmezése szerint ez gyakorlatilag közszolgálati kötelessége lett volna. Nyári Zsolt, az MTV sportosztályának megbízott főszerkesztője az Index kérdésére elmondta, hogy az osztály szűkös anyagi lehetőségei között képtelen lett volna egy barátságos találkozóért húszezer dollárt kifizetni.

Legjobb ajánlatuk az volt, hogy semmit nem fizetnek

Egész évre kell gondolnunk, és egyébként sem kötelességünk minden egyes mérkőzésről közvetíteniük - mondta Nyári. A közvetítési jogokat értékesítő UFA képviselője, Esterházy Márton a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, hogy az MTV legjobb ajánlata a közvetítésre az volt, hogy nem fizetnek semmit.

Egy ilyen találkozó közvetítési jogán kívül a technikai költségekkel is számolni kell. Ősszel a magyar kézi- és kosárlabda csapatok is elkezdik várhatóan sikeres szereplésüket a nemzetközi kupákban és a televízió ezekről sem szeretne lemaradni - nyilatkozta a főszerkesztő.

Szabadságuk alatt a konkurenciát erősítik

Ugyancsak szomorú, hogy a kereskedelmi adók csak az ő embereikkel tudják a kívánt színvonalat elérni. Erre jó példa, hogy több emberük is inkább szabadságot vesz ki, és komoly pénzekért besegít a kereskedelmi csatornáknak egyes közvetítésekkor.

A Telesport egy másik - magát megnevezni nem kívánó munkatársa - abban egyetértett Nyárival, hogy hiába közvetítenek jobban, mint a kereskedelmi adók, az anyagi lehetőségeikkel nem tudják felvenni a versenyt. Ugyanakkor szorgalmazná, hogy a szakminisztérium, vagy a MOB, egy alapítvány keretében segítse őket, a kevésbé közönségvonzó, de a magyar sikerekkel kecsegtető sportágak közvetítésében.

Komlósi aspirál

A televízióból 1998-ban kilépett Komlósi Gábor szerint az MTV sportosztályának új stratégiával vissza kellene szereznie piacvezető szerepét. Komlósi neve az új főszerkesztő közeli kinevezése kapcsán merült fel ismét.

Aspirálok a pozícióra, és bizonyos jelek mutatnak rá, hogy fel fognak kérni - erősítette meg az Index információit Komlósi, aki "derűs és dinamikus sporttelevíziót" szeretne vezetni a Szabadság téren.

Felkérésére utaló jelként Komlósi feltehetően főleg Váradi Vilmos főszerkesztő-helyettesnek történő kinevezését tekintheti. Az egykori telesportos gyártásvezetőt pár napja nevezték ki, éppen a sportosztály pénzügyeinek kézbentartására. Váradi közismerten közel áll Komlósihoz. "Egykori szoros munkakapcsolatunk jól ismert" - nyilatkozta Komlósi.

"Nem vagyok pártkatona"

Komlósi esélyeit növeli, hogy (például az MTV-ben inkább konzervatívként számon tartott Knézyvel szemben) közismerten közel áll a kormányzó politikai körökhöz. "Soha nem tagadtam, hogy a liberális eszmékhez vonzódom, de nem vagyok pártkatona. A jelenlegi kormánypártokkal is csak ahhoz képest vagyok beszélő viszonyban, hogy az előzőekkel semmilyen viszonyban nem voltam" - mondta a sportriporter.

Nyári és Komlósi egyaránt csomagban venné meg a válogatott Eb-selejtezőit, ami akkor is biztos közvetítést jelentene az MTV-nek, ha a selejtezők vége felé reális esély lenne a továbbjutásra, és így a kereskedelmi adók is bejelentkeznének. Úgy tűnik, hogy erre a közvetítési jogbirtokos UFA is hajlandó: "üzleti érdekeink is a csomagban történő értékesítés mellett szólnak" - jelentette ki Esterházy Márton az Indexnek