Késik a Budapest Aréna átadása

2002.09.19. 16:18
Két-három hónapot csúszik az erdetileg december 15-i határidővel épülő új Budapest Aréna átadása, és valójában nem is annyian férnek majd el benne ahányan.
A beruházás összköltsége jócskán meghaladja a 40 milliárd forintot, ezért joggal várhatjuk el, hogy a létesítmény világszínvonalú és maximálisan biztonságos legyen. Ezeket fontosabbnak tartjuk, mint a határidő betartását, így idén már valószínűleg nem kerül sor az átadásra - mondta Jánosi György sportminiszter az MTI érdeklődésére, amikor látogatást tett az épülő Budapest Arénában.

A szaktárca vezetője szerint a kivitelező Bouygues Hungária illetékeseivel történő tárgyalás függvényében január végén, vagy februárban kerülhet sor az avatásra.

Március 15-ig háromszor is felavatják

Eredetileg december 15-ig kellett volna elkészülnie a beruházásnak, de mint azt Skardelli György, az építészeti koncepció kidolgozója mondta, már akkor kiderült, hogy ez a határidő nem tartható, amikor a csarnok környékének teljes átépítése mellett döntöttek.

Luc Aubin, a francia cég kereskedelmi igazgatója a tervekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy lenne egy protokolljellegű avatás, majd egy úgynevezett előpremier, s végül az igazi megnyitó. Erre a három eseményre legkésőbb március 15-ig kerülne sor, egymáshoz közeli időpontokban, valószínűleg egy hónapon belül.

Kötbért fizetnek vagy szabad napokat adnak

Jánosi György emlékeztetett arra, hogy kötbérrel terhelt a beruházás, a csúszás miatt vagy érvényesíti követelését az állam, vagy megpróbál kedvezőbb feltételeket kialkudni a hasznosítást illetően. Jelenleg 20 nappal rendelkezhet szabadon a minisztérium, a többiért fizetni kell.

A teljes birtokbavételig a magyar államnak tizenkét éven keresztül évi 3.8 milliárd forintot kell átutalnia.

Az egykori Budapest Sportcsarnok leégése miatt kiemelt figyelem kiséri az új épület biztonsági rendszerét. Az Aréna elvileg 12 500 néző befogadására alkalmas, és mint a szakminiszter látogatásakor elhangzott: a huszonhárom kijáraton keresztül a nézők teltház esetén is hat perc alatt el tudjk hagyni az épületet, amelyet egyébként a legkorszerűbb tűzjelző berendezésekkel láttak el. Az esetleges oltáshoz a külső és a belső hálózat is biztosított.

Az Index információi szerint a Budapest Aréna teljes befogadóképessége valójában jóval több, közel húszezer néző lesz, amit éppen a műszaki engedélyetetés egyszerűsítése miatt tagadnak le, de valóban huszonhárom kijárat épül.