Ki lehet ma kosárlabdaedző?

2002.10.03. 16:12
Továbbra is a fejetlenség az úr a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében. Ezt bizonyítja az az érdekes levél melyet szerkesztőségünkbe juttatak el a magyar kosárlabdasportban dolgozó szakemberek. Ügyvédi vizsgálatok támasztják alá, ellentmondó határozatokkal működik a testület.
Mint arról az Index már korábban beszámolt, diplomás edzők, szakedzők, mesteredzők, egykori és jelenlegi válogatott kosárlabdázók mintegy 30 fős csoportja megbízást adott Dr. Magyar György ügyvédi irodájának, a munkájával kapcsolatban.

Ellentmondó szabályzatok

Az ügyvédi iroda megküldte válaszát, melyből kiderült, az iroda szakmai véleménye alátámasztja a szakemberek súlyos aggályait. Annak ellenére, hogy a szövetség semmiben nem segítette a vizsgálatot - és többször olyan határozatokra hivatkozott, melyek nem is léteznek - sikerült megállapítani, hogy az Alapszabály továbbá az edzői működési engedélyek kiadásával összefüggő belső szabályzatok, továbbá az un. Testületi - elsősorban elnökségi - döntések több esetben egymásnak teljesen ellentmondóak.

A jogi normának minimálfeltétele, hogy egyértelmű és végrehajtható legyen. Az MKOSZ belső rendelkezésének díszharmóniája kizárja azok jogszerű alkalmazhatóságát. Külön hangsúllyal vizsgálták az edzői működési engedélyek körében az un. "méltányossági" működési engedély kiadásának szabályait.

Megállapították, hogy az MKOSZ elnöksége egy decemberi határozatában úgy döntött, hogy a 2002/2003-as bajnoki évtől a megfelelő képesítéssel nem rendelkező edzőket a méltányossági működési engedély megadásakor kötelezze a szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányok elkezdésére és befejezésére, és ez alól felmentést csak valóban rendkívül indokolt esetben akkor adják meg, ha a kérelmező edző az előírt mindkét feltételnek megfelel, így az 50. életévét betöltötte és legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkezik.

Tanulj, hogy edző lehess!

Ezek után az elnökség júliusi határozatában - miközben heten kértek külön elbírálást - csak egy esetben - egy egészen speciális méltányossági edzői működési engedély kiadásáról rendelkezett.

Egy jelenleg is aktív edző (K.S.) részére méltányossági edzői működési engedély kiadását rendeli el azzal, hogy felhívja a nevezett és valamennyi érdekelt edző figyelmét, hogy júliustól csak középfokú edzői képesítéssel lehet működni az érvényes jogszabályoknak megfelelően. A képesítés megszerzéséhez szükséges tanulmányokat haladéktalanul el kell kezdenie.

Ez jogilag annyit tesz, ha nevezett személy megkezdi a képesítés megszerzéséhez szükséges tanulmányokat, megkaphatja a méltányossági elbírálást. Amennyiben valamilyen okból ennek nem tesz eleget, a működési engedély hatálytalanná válik.

Elutasítás

Ezek után nevezett felvételi kérelmet nyújtott be a Semmelweis Egyetem kétéves kosárlabdaedzői szaktanfolyamára. Ezt azonban elutasították, mert nem felelt meg a beiskolázási kritériumoknak.

Így az ügyvédi iroda szerint a jogi feltételek hiánya miatt méltányossági edzői működési engedélye érvénytelen. Megítélésük szerint az MKOSZ elnöksége akkor jár el a jogszabályoknak és saját belső szabályainak megfelelően, ha a K.S részére kiadott méltányossági edzői működési engedélyt visszavonja.

Jelenleg K.S. a Szekszárd első osztályú női csapatának szerződtetett vezetőedzője. . .