A bajnok vereségével kezdődött az NBA-szezon

2002.10.30. 13:25
Vereséggel kezdte az NBA 2002-2003-as szezonját az előző idény bajnoka a Los Angeles Lakers. A Shaquille O,Neal-t nélkülöző csapatot a San Antonio Spurs verte saját közönsége előtt. Ebben a szezonban megdőlni látszik egy rekord, hiszen soha ennyi külföldi nem szerepelt az NBA-ban, mint az idén. Talán ennek, talán a korának köszönhetően Michael Jordan csak kispados lesz a Washingtonban.
Saját közönsége előtt elszenvedett vereséggel kezdte az NBA 2002-2003-as idényét a címvédő Los Angeles Lakers. A vendég San Antonio Spurs 87-82-re győzött, s alaposan elrontotta a bajnoki aranygyűrűket a mérkőzést megelőző ünnepségen átvevő házigazdák örömét.

A Spurs sikere egyrészt a kitűnő csapatmunkának köszönhető, ugyanakkor a Lakers kezdő ötöséből hiányzott két alapember, a lábujjműtétje után még csak lábadozó Shaquille O,Neal és az eltiltott Rick Fox.

A hazaiak közül mindössze Kobe Bryant nyújtott elfogadható teljesítményt, 27 pontja mellett 10 lepattanót is szerzett. A Spurs legjobbja Malik Rose volt 16 ponttal.

Az NBA 2002-2003-as idényének nyitó napján:
Orlando Magic-Philadelphia 76ers 95-88
Sacramento Kings-Cleveland Cavaliers 94-67
Los Angeles Lakers-San Antonio Spurs 82-87

Soha mégh ennyi külföldi

Minden eddiginél több, 67 külföldi kosaras játszik az észak-amerikai profi bajnokság 2002-2003-as idényében. A légiósok 35 országból érkeztek, és a 29 csapatból 27-et erősítenek.

A Dallas Mavericks épít legkevésbé a hazai játékosokra, mivel 5 nem amerikait szerződtetett, míg a Memphis Grizzliesnél, a San Antonio Spursnél és a Utah Jazznél négy-négy vendég található.

Először látható lengyel (Cezary Trybanski) és skót (Robert Archibald) kosaras az NBA-ben, mindkettő a Memphisben szerepel. Az azonos állampolgárságú külföldiek legnépesebb, 9 fős küldöttsége Jugoszláviából került a tengerentúlra.

Az előző évadban 54, 1984-85-ben pedig még csak 10 légiós játszott a világ legerősebb bajnokságában.

Michael Jordan csak a hatodik ember a Wizardsban

Michael Jordan a jelenlegi elképzelések szerint nem lesz tagja a Washington Wizards kezdőötösének. A fővárosi csapat 40 esztendős szupersztárjára az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság 2002-2003-as idényében - Doug Collins szakvezető döntésének megfelelően - hosszú pályafutása során először csak "hatodik" emberként számít.

- Most még nem tudom megmondani, hogy fogom ezt megélni, de ha a társak jól játszanak, nem lesz gond - nyilatkozott új státuszáról a hatszoros bajnok kosaras.

A tavaly négy év után visszatért Jordannek már az előző szezonban is csak 20-25 percnyi játéklehetőséget akart biztosítani meccsenként az edzője, de a legendás játékos általában nem volt hajlandó lejönni a pályáról, közelről látva a többiek vergődését. A Wizards magyar idő szerint csütörtökre virradóra idegenben játssza első mérkőzését a Toronto Raptors ellen.