Dömötör
12 °C
14 °C

New York lesz Budapest egyik riválisa

2002.11.03. 17:29
Az USA olimpiai bizottságának 123 tagja úgy döntött, hogy az Egyesült Államokból New York szállhat versenybe a 2012-es nyári játékok rendezési jogáért.
A tavaly szeptember 11-i terrorista akció után az Egyesült Államokban rengetegen kiálltak a város olimpiai pályázata mellett. Ehhez képest a Colorado Springsben megtartott szavazáson New York meglepően szoros versenyben múlta csak felül San Franciscót.

Rudolph Giuliani, New York korábbi polgármestere szerint döntő volt, hogy nem próbálták meg kihasználni a tavalyi tragédiából adódó lélektani előnyöket, hanem inkább a rugalmasságára, a feladatmegoldó képességére és nemzetiségi sokszínűségére helyezték a hangsúlyt.

Egyszerűen imádjuk a sportot és a hasonló nagy rendezvényeket - mondta Giuliani. - Mindent megteszünk, hogy visszahozzuk az olimpiát az Egyesült Államokba.

New York 2.7 milliárd dollárt kíván fordítani terve megvalósítására. Az átlagos távolság az olimpiai falu és a helyszínek között 10 km lesz, de a legtávolabbi eseményhez sem kell 32 km-nél többet utazni. A triatlonról pedig már most tudni lehet, hogy a Central Parkban kívánják megrendezni.

A pályázatokat 2003. július 15-ig kell benyújtani a NOB-nak, amely nem egészen egy évvel később jelöli ki az öt legalkalmasabb várost, és 2005. júliusában dönt a 2012-es helyszínről.

New York esélyeit növeli, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igyekszik rotálni az olimpiát a kontinensek között, Amerikában pedig 2012-höz képest tizenhat évvel korábban, 1996-ban rendezhettek utoljára nyári játékokat. 2000-ben az ausztráliai Sidney volt a helyszín, 2004-et Athén révén Európa, 2008-at pedig Peking győztes pályázatával Ázsia kapta.

A 2012-es nyári játékokra szeretne pályázni Budapest is, és New York mellett várhatóan Londonnal, Párizssal, Berlinnel, Buenos Airesszel rivalizálhatunk.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.