New York lesz Budapest egyik riválisa

2002.11.03. 17:29
Az USA olimpiai bizottságának 123 tagja úgy döntött, hogy az Egyesült Államokból New York szállhat versenybe a 2012-es nyári játékok rendezési jogáért.
A tavaly szeptember 11-i terrorista akció után az Egyesült Államokban rengetegen kiálltak a város olimpiai pályázata mellett. Ehhez képest a Colorado Springsben megtartott szavazáson New York meglepően szoros versenyben múlta csak felül San Franciscót.

Rudolph Giuliani, New York korábbi polgármestere szerint döntő volt, hogy nem próbálták meg kihasználni a tavalyi tragédiából adódó lélektani előnyöket, hanem inkább a rugalmasságára, a feladatmegoldó képességére és nemzetiségi sokszínűségére helyezték a hangsúlyt.

Egyszerűen imádjuk a sportot és a hasonló nagy rendezvényeket - mondta Giuliani. - Mindent megteszünk, hogy visszahozzuk az olimpiát az Egyesült Államokba.

New York 2.7 milliárd dollárt kíván fordítani terve megvalósítására. Az átlagos távolság az olimpiai falu és a helyszínek között 10 km lesz, de a legtávolabbi eseményhez sem kell 32 km-nél többet utazni. A triatlonról pedig már most tudni lehet, hogy a Central Parkban kívánják megrendezni.

A pályázatokat 2003. július 15-ig kell benyújtani a NOB-nak, amely nem egészen egy évvel később jelöli ki az öt legalkalmasabb várost, és 2005. júliusában dönt a 2012-es helyszínről.

New York esélyeit növeli, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igyekszik rotálni az olimpiát a kontinensek között, Amerikában pedig 2012-höz képest tizenhat évvel korábban, 1996-ban rendezhettek utoljára nyári játékokat. 2000-ben az ausztráliai Sidney volt a helyszín, 2004-et Athén révén Európa, 2008-at pedig Peking győztes pályázatával Ázsia kapta.

A 2012-es nyári játékokra szeretne pályázni Budapest is, és New York mellett várhatóan Londonnal, Párizssal, Berlinnel, Buenos Airesszel rivalizálhatunk.