Aranykorszakot jelez az ezüstérem

2002.11.11. 17:53
Huszonkét év után érmet szerzett a magyar férfi sakkválogatott a 35. olimpián. Kállai Gábor szövetségi kapitány szerint "aranykorszak" kezdete lehet a szlovéniai ezüst.
A férfiaknál papírforma eredménnyel, a nőknél viszont komoly meglepetésekkel zárult Bledben a rekordrészvétel (134 férfi és 90 női csapat) mellett megrendezett 35. sakkolimpia. A Kaszparov vezett orosz férfi válogatott megvédte olimpiai címét, az ÉLŐ-pontszámok alapján második helyen rangsorolt magyar csapat pedig hozta az ezüstöt.

A nők versenyében győztes kínai csapat is ismételt, a távol-keletiek győzelméhez azonban az előzetesen legesélyesebbnek tartott és a tizedik fordulóig fölényesen vezető grúzok váratlan vereségei kellettek. (A grúz csapat végül a dobogóról is lecsúszott)

Ha Lékó megveri Kaszparovot

Kaszparov egyébként a torna végén úgy nyilatkozott, hogy minden idők legszínvonalasabb olimpiáját fejezték be vasárnap. A szakírók egybehangzó véleménye, hogy az egész olimpia másként alakul, ha Lékó Péter a Kaszparov elleni meccsen gyorsabban észreveszi a nyerő kombinációt, és még marad ideje azt végigjátszani.

A magyar válogatott szakvezetője, Kállai Gábor szerint is hatása lett volna a végkimenetelre ha a Lékó-Kaszparov összecsapás másként alakul. "Valószínűsítem, hogy Péter győzelmével kiélezettebb lett volna az amúgy is izgalmas verseny, de a sorozatmeccsek közepette nem volt idő rágódni a múltbeli történéseken".

A döntetlenre "vesztett" meccs ellenére a magyar férfi válogatott az egyetlen csapat, amely legyőzte a verhetetlennek hitt oroszokat. A magyar aranyérem igazából még a torna korábbi szakaszában bekövetkezett hullámvölgy miatt úszott el.

Szlovénia ellen fordult a kocka

Kállai elismerte, fájó volt a csehek elleni vereség, de túl kellett rajta lépni, és mindez kétségkívül jól sikerült, ennek is köszönhető a második helyezés. "Nem foglalkozunk az aranyérem lehetőségével és a verseny alatt sem figyeltük igazán az eredmény állását. Kizárólag azzal foglalkoztunk, hogy minél több pontot gyűjtsünk össze. Magyar csapatnak ennyit amúgy még soha nem sikerült" - nyialatkozta az Indexnek a szövetségi kapitány.

A szakvezető nem tagadta, hogy a szlovénekkel szembeni fölényes győzelem rakta helyre a csapat önbizalmát. "Lékó is akkor veszítette el a gátlásait, némi képzavarral élve, akkor találta meg góllövő cipőjét. Polgár Judit viszont végig kiválóan játszott, a második táblások összesített versenyében a harmadik helyet csípte el".

Remekeltek a nők is

"Panaszra ezúttal tényelg nincs okunk, határozottan, önfeledten örülünk és elégedettek vagyunk" - hagsúlyozta a kapitány. Hozzátette, hogy a csapatról csak szuperlatívuszokban képes beszélni, nem kívánna kiemelni senkit, mert egységesen jól szerepeltek, ennek köszönhető, hogy mindössze egy meccset veszítettek el a versenyzők.

Kállai kiemelte a nők ötödik helyét is, hiszen a viadalt megelőzően a tizenharmadikként rangsorolták őket, és a hazai szakemberek is csak a legjobb tízbe kerülést tűzték ki célul.

Aranykorszak

"Nem nagy jóstehetség, hogy megjósoljam: új aranykorszak előtt állhat a magyar sakkozás, mert szakmailag is igen tartalmas partikat játszottunk, másrészt, az olimpiák történetében ilyen jól még egyetlen magyar társulat sem teljesített. Tizenegyszer nyertünk, két döntetlen, és egy vereség mellett" - értékelt a kapitány.

Az Index értesülései szerint Almási románok elleni sötéttel nyert partiját a torna legszebb játszmájának választhatják a hozzáértők.

A Szlovéniából hazatérő csapatnak külön gratulált Kertész Imre Nóbel-díjas író.