Ezüstérmes lett a férfi válogatott a sakkolimpián

2002.11.11. 09:52
A magyar férfi sakkválogatott ezüstérmes lett a bledi olimpián, miután az utolsó fordulóban 3-1-re nyert Kína ellen. A győzelmet a címvédő orosz csapat szerezte meg. Női válogatottunk az előzetes várakozásokat felülmúlva, az ötödik helyen végzett.
A szlovéniai Bledben rendezett 35. sakkolimpián, a magyar férfi válogatott -Polgár Judittal megerősítve- a második helyen végzett. Lékóék az aranyérmes oroszok mögött a második legtöbb Élő-ponttal rendelkeztek, így tehát mondhatni, papírforma eredmény született. A mieink 144 csapat közül szerezték meg az ezüstérmet.

A címvédő oroszok mindössze egy ponttal előzték meg a magyar válogatottat. A magyar férfiak 22 év után szereztek ismét érmet. (1980-ban holtverseny alakult ki az élen, de a Buchholz-számítás alapján az akkori Szovjetunió lett az első, Magyarország a második.)

- Ha a csapatgyőzelmek számát vennék alapul a végelszámolásnál, mi állhatnánk a dobogó legfelső fokára - mondta az MTI-nek Kállai Gábor, az együttes kapitánya. - Tizenegyszer nyertünk, két döntetlent játszottunk és csak egyszer szenvedtünk vereséget, az oroszok ugyanakkor tízszer győztek három döntetlenjük mellett, tőlünk pedig kikaptak. A csapat 2-2.5 ponttal túlteljesítette az előzetes elvárásokat, az 56 parti közül mindössze egyet veszítettünk el, húszszor nyertünk, ami kiváló teljesítménynek számít.

Az utolsó fordulóban a férfiak Kínát verték 3-1-re, Almási Zoltán és Gyimesi Zoltán szerezte meg a teljes pontot a harmadik és negyedik táblán, Lékó Péter sötéttel, Polgár Judit pedig világossal remizett. Az oroszok 2-2-es döntetlent játszottak Jugoszláviával.

Nyilatkozatok:
Lékó Péter:
- Úgy érzem, mindenben teljesítettük a célkitűzést, éremért jöttünk az olimpiára és maximális teljesítménnyel a második helyen végeztünk. A szenzációs oroszok mögött mindössze egy ponttal maradtunk le. Amikor legyőztük őket, felmerült a lehetőség, hogy esetleg elsők is lehetünk, de a következő fordulóban 3.5-0.5-re lelépték Németországot és ez kijózanító volt. A saját teljesítményemmel is elégedett vagyok, azt gondoltam, a csapatnak biztos éltáblásra van szüksége, ezért kevesebbet kockáztattam. Kaszparov ellen volt nyerési esélyem, de nem találtam meg a döntő lépést.
Polgár Judit:
- Óriási sikernek tartom az ezüstérmet. Nagyon kiegyensúlyozott játékot nyújtott a csapat, a kezdeti botladozás után a hetedik fordulótól sorra arattuk a szép győzelmeket. Tizenkét partiból 8.5 pontot gyűjtöttem, így növeltem az Élő-pontjaim számát.
Almási Zoltán:
- Nagyon összetartott a csapat, senki nem szólt egy rossz szót sem a másikra. Olyan jó ez a társaság és annyira segítettük egymást, hogy senkivel sem cserélnék, legfeljebb az oroszokkal érmet. Már azért megérte kijönni az olimpiára, hogy legyőztük őket, akárcsak legutóbb Isztambulban. Még jó pár sikeres év vár erre a fiatal együttesre.
Ács Péter:
- A válogatott utoljára 1980-ban Máltán nyert érmet, én akkor még meg sem születtem. Az volt az álmom, hogy bekerüljek az olimpiai csapatba, ezt a sikeres nyári felkészülésnek köszönhetem. Kilenc játszmából hét pontot értem el, ez szerintem elég jó az első olimpiámon. Legbüszkébb a Conquest elleni győzelmemre vagyok, ezzel vertük meg az angolokat.

A nők 3-0-ra verték Moldovát, Vajda Szidónia, Lakos Nikolett és Gara Anita is győzött. A magyar együttes nagyarányú győzelmével az 5-8. helyen zárt, a végleges helyezésről a mellékpontszámítás döntött. Ez pedig a mieinknek kedvezett, hiszen a csapat Jugoszláviával, Ukrajnával és Azerbajdzsánnal együtt 25.5 pontot gyűjtött, de a Bucholz-számítás szerint a mieink lettek az ötödikek, ezzel túlteljesítve a célkitűzést, ami az első tíz közé kerülés volt.

Az utolsó forduló szenzációt hozott a női csapatok versenyében a sakkolimpián. A sokáig éllovas és nagy esélyes grúzok kikaptak Jugoszláviától és visszacsúsztak a negyedik helyre. A kínaiak így megvédték címüket.

Eredmények:
14. forduló:

Férfiak:
Kína-Magyarország 1-3

A végeredmény:
1. Oroszország 38.5 pont
2. Magyarország (Lékó Péter, Polgár Judit, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Ruck Róbert, Ács Péter) 37.5
3. Örményország 35
4. Grúzia 34

Nők:
Magyarország-Moldova 3-0

A végeredmény:
1. Kína 29.5 pont
2. Oroszország 29
3. Lengyelország 28
4. Grúzia 27.5
5-8. Magyarország (Vajda Szidónia, Dembo Jelena, Lakos Nikolett, Gara Anita) és Jugoszlávia, Ukrajna, Azerbajdzsán 25.5-25.5