Doppingbotrány a még el sem kezdődött súlyemelő vb-n

2002.11.19. 19:06
Néhány órával a varsói világbajnokság rajtja előtt A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingolás miatt két éves eltiltással sújtott két hazai versenyzőt.
Az 58 kg-osok között összetettben címvédő, s Európa-bajnok ALeksandra Klejnowskát, valamint a tavalyi Eb-n a 63 kg-osok között ezüstérmes Dominika Misterskát.

A hazaiak illetékesei mindent megtettek klasszisaik megvédéséért, ráadásul igazuk is volt, csak éppen az IWF nem ismerte ezt el. Azt ugyanis már bírósági úton is bebizonyították, hogy Klejnowska és Misterska ételébe az egyik, azóta már megbüntetett versenyzőtárs kevert tiltott szert.

"Az atlantai olimpia előtt az orosz Alekszej Petrov bukott meg doppingvizsgálaton, de később felmentették, s világcsúccsal lett aranyérmes. Felesége ugyanis bevallotta, hogy ő tett tiltott szert az ételébe" - érvelt a büntetés ellen Ryszard Socka, a lengyelek szövetségi kapitánya. "Most is figyelembe kellett volna venni a körülményeket, de ezt még sem tette a nemzetközi szövetség. Hogyan beszélhetnénk akkor egyenlő elbírálásról?"