Csollánytól aranyérmet vár a kapitány

2002.11.19. 10:50
Ma este Debrecenben megkezdődik az idei legnagyobb hazai sportesemény a Szerenkénti Tornász-világbajnokság. A magyar csapatból a szakvezetés aranyérmet vár az olimpiai bajnok Csollány Szilvesztertől. Rajta kívűl még legalább két döntős helyezésben bízik Vereckei István szövetségi kapitány.
A világbajnokságon a magyarok közül a legnagyobb eséllyel a 2000-es sydneyi olimpia gyűrűbajnoka, Csollány Szilveszter pályázik éremre. Bár felkészülését kisebb sérülés zavarta, Vereckei István, a férfi válogatott szövetségi kapitánya, bízik abban, hogy tanítvánía az öt második hely után végre vb aranyat nyar. Csollány egyébként egy teljesen új gyakorlattal készült a világbajnokságra.

Olimpiai bajnok versenyzőnk legnagyobb vetélytársa a kétszeres világbajnok, olimpiai harmadik, Európa-bajnok bolgár Jordan Jovcsev, aki a tavalyi genti világbajnokság óta nem kapott ki. Jovcsevet nyilatkozata szerint nem nyomasztja az esélyesség terhe, szerinte magyar vetélytársára sokkal nagyobb terhet tesz a hazai közönség elvárása.

Csollány mellett Gál Róbert ugrás-, valamint Fekete Levente lólengés-gyakorlata érhet finálés helyezést. Az előjelek bíztatóak: a párizsi Világkupán, Csollány és Fekete harmadik helyen végzett, Glasgowban pedig Gál nyert ugyancsak bronzérmet. A nőktől azonban már az is bravúr lenne, ha valamelyikük bekerülne a (tizenhatos) középdöntőbe.

A program:
kedd: megnyitó (19-21 ó)
szerda: női selejtező (14-21)
csütörtök: férfi selejtező (14-21)
péntek: női (13-15.45) és férfi (18-22) középdöntő
szombat: döntők (16-19)
nők: ugrás, felemás korlát
férfiak: gyűrű, talaj, lólengés
vasárnap: döntők (16-19)
nők: gerenda, talaj
férfiak: ugrás, korlát, nyújtó
hétfő: záró ünnepség, gála (19 órától)

A selejtezőkben valamennyi résztvevő bemutatja gyakorlatát, s minden szeren a legjobb 16 jut be a pénteki középdöntőbe. Itt ismét "megszűrik" a mezőnyt, a szombat-vasárnapi végső vetélkedésekre már csak nyolcan maradnak állva. A versenyeket hatalmas érdeklődés előzi meg, a hétvégi döntőkre már nem lehet jegyet kapni.

A vb-re 57 országból 198 férfi és 94 női tornász érkezett a hajdúsági városba, pontozókkal együtt összesen 815 hivatalos résztvevő. Magyarország 1934 és 1983 után rendez ismét torna vb-t, de ez a mostani az első alkalom, hogy nem Budapest a helyszín. Debrecenben vadonatúj, 5500 néző befogadására alkalmas létesítmény, a Főnix-csarnok várja a sportág legjobbjait.

A magyar csapat:
férfiak:
Csollány Szilveszter (gyűrű)
Berki Krisztián (lólengés)
Detrői Zoltán (korlát, nyújtó)
Fekete Levente (lólengés, gyűrű)
Gál Róbert (talaj, ugrás)
Lőrik Attila (korlát, nyújtó)

nők:
Kiss Renáta (felemás korlát, talaj)
Szarka Krisztina (ugrás, gerenda)
Ónodi Gabriella (felemás korlát, talaj)
Strifler Angéla (ugrás, gerenda)