Vitray letiltotta a szurkolókkal balhézó riporterét

2002.11.19. 17:31
Vitray Tamás, az MTV sportfőszerkesztőségének vezetője az év végéig letiltotta a képernyőről Urbányi Istvánt, aki a szombati Újpest-Debrecen meccs közvetítése után összetűzött az őt durván ócsárló szurkolókkal.
Mint arról az Index már korábban beszámolt, Urbányi István, az MTV szakkommentátora szombaton nekiment az őt keményen anyázó újpesti nézőknek. "A biztonsági szolgálat kérésére már a stadionon kívül fejeztük be a vitát, ahol ugyan még mindig volt, aki nagyon durva hangnemben köszönt el, de a többséggel teljesen normális hangnemben vitatkoztunk. Tettleges támadásnak esélye sem volt" - számolt be a részletekről az Index korábbi megkeresésére Urbányi, cáfolva egyúttal a borsodiliga.hu cikkében megjelent "vérben forgó szemekkel" próbált "elégtételt venni" kitételeket.

"Nem feledkeztem meg magamról Újpesten. Ha nem megyek oda, akkor feledkeztem volna meg" - igazolta utólag is szokatlan fellépést a riporter. Vitray Tamás, az MTV sportfőszerkesztőségének nemrég kinevezett vezetője ugyanakkor másként ítélte meg a történetet, és az év végéig letiltotta a képernyőről Urbányit.

"Senki nem érti meg nálam jobban Urbányi indulatait, kollégáimhoz hasonlóan magam is számtalanszor szenvedtem el a csapatuk gyenge játéka miatt frusztrált szurkolók durvaságait. A riporternek azonban munkaköri kötelessége ezeket eltűrnie" - indokolta a szankciót Vitray.

Nem lehet a kerítésen átmászni

Urbányi az Indexnek elmondta, hogy főnöke döntését tudomásul veszi, sőt véleményét megérti, azonban továbbra sem tudja magát függetleníteni az esetleges atrocitásoktól. "Soha nem hagytam, hogy anyázzanak. Munka közben természetesen nem foglalkozhatok ezzel, de a meccsek után vagy a szünetekben már többször odamentem a mocskolódó nézőkhöz" - nyilatkozta még a büntetés bejelentése előtt a sportriporter, aki a gondolatmenetet most folytatatta: "az újpesti esetből azért lett ügy, mert ott a kerítést is átugrottam".

Vitray Tamás az Indexnek elmondta, hogy a felfüggesztésről akkor döntött, amikor Urbányi neki is kifejtette, hogy az újpesti történetet helyénvalónak tartja, és ezután is ugyanígy cselekedne. "Nem lehet a kerítésen átmászni, mert annak előbb-utóbb tetlegesség lesz a vége" - mondta a főszerkesztő.

Lélekben, nyitott füllel

Vitray indoklására reagálva Urbányi kijelentette, hogy visszatérése után nem fogja a kerítést átugrani, de odamegy az anyázó szurkolókhoz. "Legalább is lélekben odamegyek" - húzta meg precíz határt maga előtt az egykori kétszeres válogatott játékos.

Urbányi fenntartja, hogy nem szabad szó nélkül eltűrniük a nézőtéri durvaságokat, és szeretné elérni, hogy mindenki nyitott füllel járhasson a futballpályákra. "Ezzel kapcsolatban pedig ugyanazt tudom mondani, amit annak idején a játékosaimnak mondtam BKV edzőjeként: Ha mindent ugyanúgy csinálsz mint eddig, akkor az eredmény se lehet más."