Elszúrta a vb érmet a kapitány

2002.11.21. 15:26
A varsói súlyemelő világbajnokság második napján éremszerzésben reménykedett a szakvezetés, hiszen az 58 kilósok között pódiumra lépett az Eb-aranyérmes Ráki Henrietta. Az esély meg is volt a sikerre, ám a kazincbarcikai versenyző nem végezhette el hatodik kísérletét, így érmek helyett könnyek lettek. Zsuga Imre kapitánynak az állásába kerülhet a súlyos hiba.
Ráki az áprilisi antalyai Európa-bajnokságon robbant be a nemzetközi élmezőnybe, ahol szakításban aranyérmet, lökésben pedig bronzot nyert, ami egyúttal az összetettben is harmadik helyezést ért.

Eb-arany után nem szerzett vb-érmet

Ráki azóta eltökélten készült a vb-re, a Magyar Nagydíjon is nagyszerű formában volt, és az előzetes várakozások szerint érmet nyerhetett volna a világbajnokságon is. Szakításban az Eb-aranyat érő 92.5 kiló ezúttal csak a hatodik helyhez volt elég - az elhibázott első gyakorlat meg is viselte -, lökésben azonban második gyakorlatára országos csúcsot, 115 kilogrammot teljesített.

A kínai versenyző győzelmét természetesen nem fenyegette, de egy fogásnem illetve egy összetettbeli érmet szerezhetett volna, ha hatodszor is odaáll a súly mellé. Az idő azonban telt-múlt, Ráki hosszan várakoztatta a közönséget, végül elkésett, és nem emelhetett.

Ezüst is lehetett volna - negyedik hely lett belőle

Utólag kiderült: Zsuga Imre szövetségi kapitány stábjával együtt addig tanakodott, hogy két és fél, vagy öt kilót emeltessenek, míg végül lejárt a várakozási idő. A dilemma alapja az volt, hogy ha két és fél kilóval emeltetnek, akkor is megvan az összetettbeli bronzérem, viszont ha öttel, akkor a második hely sem volt kizárható.

Ráki könnyezett, Zsuga ugyanakkor közvetlenül a baki után magára vállalta a felelősséget. Ezzel együtt érthetetlen, hogy egy ilyen rutinos, olimpiákat is megjárt szakember - Atlantában és Sydneyben is ő volt a kapitány - ilyen gyermeteg hibát vét.

Zsuga az állásával fizethet a hibáért

A súlyemelő szövetség elnöke, Dolovai Tamás az üggyel kapcsolatosan a távirati iroda érdeklődésére kifejtette: "most nem akarunk foglalkozni az üggyel, hiszen még hat nap hátravan a világbajnokságból, mindenkit kértem, hogy próbálja meg függetleníteni magát ettől a sajnálatos esettől. Jövő péntekre rendkívüli elnökségi ülést hívtam össze, akkor határozunk a következményekről."

Az elnök nem titkolta, hogy a pénzbírság kiszabásától a legsúlyosabb büntetésig - vagyis a szerződésbontásig - minden ítélet lehetséges.