Davis Kupa döntő Párizsban

2002.11.29. 12:52
A címvédő francia válogatott tizedik, a vendég orosz együttes első alkalommal diadalmaskodhat a tenisz Davis Kupa döntőjében. A hazaiak a Bercy salakos boritásában, az oroszok két klasszis játékosukban bíznak.
A szakértők és a szurkolók véleménye megoszlik az esélyekről, mert a hazai pálya az 1999-es fináléban nem ért sokat a franciáknak: a nizzai salakon 3-2-re kikaptak az ausztráloktól. A párizsi döntő rendezői most ismét feltalálták a játékot lassító salakos borítást, ami a fedett csarnok bettonjára leszórva kiszámíthatatlanná teheti a felpattanó labdák irányát.

A címvédő hazai együttes szurkolói a salakborításon túl elsősorban a francia játékosok megszokott DK-formájában bíznak. Grosjeanék amúgyis a nemzetközi élmezőnybe tartoznak, ugyanakkor a kupasorozatban papíron erősebb ellenfeleiknél is szinte mindig jobban játszanak.

A csapatok (világranglista helyezések)
Franciaország:
Sebastien Grosjean (17.)
Paul-Henri Mathieu (36.)
Nicolas Escude (34.)
Fabrice Santoro (35.)
Oroszország
Marat Szafin (3.)
Jevgenyij Kafelnyikov (27.)
Mihail Juzsnyij (32.)
Andrej Sztoljarov (135.)
Az oroszok (kötelező) négy fős keretük ellenére kétszemélyes csapattal lépnek fel, minden teher Jevgenyij Kafelnyikovra és Marat Szafinra hárul. A két klasszis az idei sorozatban jól bírta a felelősséget, de nagy kérdés, hogy Párizsban mire lesz képesek. A franciák ugyanis idén egyszer sem küldték pályára, a szombati párosban a pénteki két egyes résztvevőit, akik ekkor pihenhettek. Az oroszoknál azonban Kafelnyikov és Szafin rendszeresen szerepelt szombaton is.

A hazaiak 2. számú teniszezője, a roppant tehetséges Paul-Henri Mathieu játssza pénteken az első egyest Marat Szafin ellen. A 20 éves hazai reménység a rutinos Arnaud Clément helyett került a csapatba bár még sohasem szerepelt DK-meccsen. A Rolland Garoson azonban majdnem megverte Agassit, október elején pedig két egymást követő héten, Moszkvában és Lyonban tornát nyert, és az oroszországi versenyen legyőzte pénteki ellenfelét is.

"Mathieu nem tudja megismételni moszkvai játékát. Akkor gyakran kockáztatott, most viszont akkora nyomás lesz rajta, hogy kénytelen lesz óvatosabban teniszezni" - próbálta paráztatni ellenfelét nyilatkoztával Szafin. "Igaz, hogy ez lesz az első Davis Kupa meccsem, de a kockáztatás az alapjátékom része" - üzent vissza Mathieu.

A döntő műsora:
péntek, 13.00
Mathieu - Szafin
Grosjean - Kafelnyikov

szombat, 14.00
Escudé, Santoro - Kafelnyikov, Szafin
vasárnap, 13.00
Grosjean-Szafin
Mathieu-Kafelnyikov