Jelcin lerázta testőreit

2002.12.02. 17:54
A vasárnap véget ért - egyébként fantasztikus játékot hozó - tenisz Davis Kupa döntő leglátványosabb jelenetei a záró összecsapás után játszódtak le. A díszpáholyban helyet foglaló Borisz Jelcin, fiatalokat megszégyenítő gyorsasággal mászott át a korláton, hogy elsők között gratulálhasson a győztes orosz csapatnak. A hétfői orosz lapok a mennyekbe emelik Szafinékat, míg a francia sajtó még mindig értetlenkedve áll az események előtt. az eredmény tükrében ez érthető.
A Davis Kupa döntőjének záró találkozói előtt a statisztikák francia diadalt ígértek, hiszen 1964 óta nem fordult elő, hogy valamelyik csapat 2-1-es előnyről elveszítse a finálét. Marat Szafint azonban simán legyőzte Sébastien Grosjeant, majd következett az utolsó, de döntő meccs.

A 20 évesek rangadóján Paul-Henri Mathieu 2-0-ás előnyt szerzett, és már a díszpáholyban elkeseredetten bámuló egykori orosz elnök sem hitt a sikerben. Mihail Juzsnyij azonban hatalmas lelkierővel fordított, majd az utolsó labdamenetet követően a pályán fogadta a gratulációkat.

Az győztes ütés pillanatában Jelcin felugrott székéből, bonyolúlt de még lendületes mozdulatokkal átmászott a korláton, majd lerázta az őt fékezni próbáló feleségét és a pálya felé indult. Testőrei egy-két másodperc késéssel reagáltak, egyikük még megpróbálta Jelcint a korlát fölött átnyúlva visszarántani, de aztán feladták és főnökük után siettek.

Elnöki gratulációk

Én voltam a csapat kabalája - szögezte le Borisz Jelcin. A 71 éves politikus régi rajongó, idén valamennyi moszkvai Davis Kupa-találkozót a lelátóról szurkolta végig. Tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg közelebbről a sportággal, rendszeresen játszott is, és közeli barátságban van a döntő egyik főszereplőjével, Jevgenyij Kafelnyikovval.

A remek teljesítmény mellett a jelenleg Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin elnök sem ment el szó nélkül, táviratban üdvözölte a teniszezőket: "Szeretnék köszönetet mondani annak a három bajnoknak, aki kivette a részét a sikerből. Mindannyian megtették a magukét, figyelemre méltó eredményt értek el".

Kafelnyikov egója Szibériában

Nehezen mondtam le az utolsó találkozóról, de végül meggyőztem magam, hogy Mihailnak több esélye van a sikerre. Szerencse, hogy egómat Szibériáig űztem, most már büszke vagyok döntésemre - mondta Jevgenyij Kafelnyikov, aki pénteken egyesben, míg szombaton párosban is kikapott, alaposan elfáradt, ezért nem vállalta a Mathieu elleni csatát.

Az egykori világelső hónapokon át azt hangoztatta, hogy DK-diadal esetén visszavonul, mosz mégis úgy nyilatkozott, hogy ezt csak a következő napokban dönti el". Szafin ellenben hisz abban, hogy jövőre Kafelnyikov mégis vállalja a címvédéssel járó megpróbáltatásokat: Szerinte Kafelnyikov még legalább egy évig a pályán marad, hiszen számára a tenisz a legfontosabb.

Új orosz hősök születtek

"Köszönet a Sorsnak! Köszönet Maratnak! Köszönet Jevgenyijnek! És természetesen Mihailnak! A lehetetlent vittétek végbe" - írta a Szport Ekszpressz, amely - csakúgy, mint a többi orosz lap és elektronikus médium - kiemelt terjedelemben foglalkozott a teniszválogatott bravúros Davis Kupa-diadalával.

A Kommerszant Daily címoldalán például az utolsó, mindent eldöntő mérkőzés győztesének nagy fotója látható, s mellette a cím: "Mihail Juzsnyij megnyerte a Davis Kupát Jevgenyij Kafelnyikovnak".

Kiábrándító, szomorú, elképzelhetetlen

Guy Forget kapitány, valamint Fabrice Santoro és Sébastien Grosjean vigasztalja a magába roskadt Paul-Henri Mathieu-t azon a fotón, amely a L,Equipe című francia sportnapilap hétfői számának címoldalán látható. Az oroszok elleni Davis Kupa-kudarc okait is elemző cikkben azután többek között ez áll: "a vereség azért különösen keserű, mert szinte már a kezünkben érezhettük a salátástálat".

"Szafint ismertük, Juzsnyijt most fedeztük fel. Kettejük vasárnapi szereplése végzetesnek bizonyult számunkra" - fogalmazott a Le Figaro szakírója. "Kiábrándító, szomorú, elképzelhetetlen. Az ismétlés lehetőségének álomképe lidércnyomássá vált egy őrült vasárnapon" - összegezte a hazaiak általános vélekedését a Le Parisien.