Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Kavarnak a kínaiak az olimpia körül

2002.12.05. 17:36
A 2008-as pekingi olimpia szervezői tartanak forró pekingi nyártól, ezért a játékok időpontjának megváltoztatását kérik, és sokallják a költségeket is. Viszont lehet, hogy baseball nem is lesz, ami sokat segítene. Az igaz megoldás mégis csak az lenne, ha törölnék az atlétikai meg az úszó versenyeket is. Athénban, a 2004-es olimpia helyszínén közben a taxikkal küszködnek.
A pekingi szervezők a NOB koordinációs bizottságának első látogatásakor hivatalosan jelezték azt a már korábban is megfogalmazott elképzelésüket, hogy a várható nagy hőség miatt az eredetileg kijelölt időpontnál néhány héttel később rendeznék meg a 2008-as olimpiát. A jelenleg ismert terminusok szerint július 15-től augusztus 1-jéig zajlanak majd a versenyek, a kínai fővárosban azonban ebben az időszakban általában 35-40 fokot mérnek és magas a levegő páratartalma is.

Olcsóbb olimpiát

Hein Verbrüggen, a NOB előkészítésért felelős testületének vezetője a felvetésre úgy reagált, hogy várhatóan a végrehajtó bizottság februári ülésén születik ezzel kapcsolatban állásfoglalás. Peking egyúttal lépéseket tesz a költségek csökkentésére is. Terveik szerint a korábban elképzeltnél kisebb lenne a lövészetnek és a lovasversenyeknek otthont adó létesítmény, illetve két baseball-stadion helyett csak egy épülne, feltéve, hogy ez a sportág egyáltalán szerepel majd a műsorban.

Múlt pénteken a NOB 114. teljes ülésén a tagok úgy döntöttek: elhalasztják a szavazást arról, hogy az öttusa, valamint a baseball és a softball kikerüljön-e a pekingi játékok programjából. A döntés csak az athéni olimpia után várható. A most érvényben lévő szabályok szerint ez azt jelenti, hogy a 2008-as program nem módosul jelentősen Sydneyhez képest. "Egyelőre nem tudjuk, lesz-e baseball Pekingben. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy ha igen, akkor egy stadionban is le lehet bonyolítani a mérkőzéseket" - mondta Gilbert Felli, a NOB sportigazgatója, hozzátéve: "senki nem várja el a majdani házigazdáktól, hogy olyan létesítményekre költsenek, melyekre esetleg nem is lesz szükség. Azt hiszem, hogy a problémás esetekben lehet várni 2005-ig" .

Rendesebb taxit

A 2004-es olimpiát megrendező göröget viszont a nagy athéni taxi problematika köte le. Az autók többsége lepusztult, a sofőrök pedig egyrészt udvariatlanok, másrészt rendszeresen becsapják a turistákat. A közlekedési miniszter ezért olyan taxiügyi törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek.

Az AFP összefoglalójából kiderül, hogy a görög nagyvárosokban a taxisok saját kényük-kedvük szerint válogatna az utasok között, noha erre nincs joguk. A taxizni szándékozóknak gyakran a járdáról kiabálva kell jelezniük, hogy merre szeretnének menni, de hiába ha a sofőrnek nem felel meg az útirány. A külföldieknek gyakran a valós ár kétszeresét, háromszorosát kell fizetniük, a letöbb kocsiban nincsen taxióra.

Általános megítélésük alapján Európában a legrosszabbak közé tartoznak a görög taxisok, de alaphyelyzetben legalább olcsón dolgoznak. A reformtervezetben ezért többek között szerepel egy 60 millió eurós összeg, amelyből a nyolc évesnél idősebb autók lecserélését, illetve légkondicionálók beszerelését támogatnák.

A kormányzati elképzelést ugyanakkor nem lesz egyszerű keresztülvinni, mert a taxisok már így is rendszeresen sztrájkolnak, szakszervezetük pedig határozottan a változtatásokkal szemben foglalt állást. A mi véleményünket senki sem kérdezte - mondta az elnök Manolisz Bandurakisz. Az athéni agglomerációban 14 ezer taxis dolgozik

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!