Risztov újabb aranyérme

2002.12.14. 17:36
Folytatta káprázatos szereplését Risztov Éva a németországi Riesában zajló rövidpályás úszó Eb-n: 400 gyorson nyerte harmadik aranyát. Kerékjártó Tamás 200 pillangón 5. lett. Kovács Ági száz mellen negyedik idővel jutott a vasárnapi fináléba.
A nők nyitószámában megismétlődött az augusztus negyediki berlini "hosszúpályás" kontinensviadal fináléja, de - fordított előjellel. Ott és akkor az ukránok világklasszisa, Jana Klocskova 14 századdal megelőzte a 17 éves magyar úszónőt. Ezúttal azonban sikerült a visszavágás.

Risztov a hajrában állva hagyta Klocskovát

A nagy rivális 150-ig haladt az élen, nyomában Risztovval, de 200-nál már Túri György tanítványa fordult elsőnek. Az utolsó 100-ra még csak 0.36 mp előnnyel, de a finise ellenállhatatlan volt: állva hagyta nagynevű ellenfelét, s több mint két és fél másodperccel, azaz hatalmas fölénnyel, imponáló módon nyert. Sikere azt jelenti, hogy három nap után ő az Eb legeredményesebb résztvevője.

A két másik magyar döntős, Kerékjártó Tamás és Gáspár Zsolt helytállt 200 pillangón, különösen az előbbi: csak hajszállal lemaradva a dobogóról lett ötödik.

Olimpiai bajnokunk nagyobb kedvvel úszott, mint pénteken

A középfutamok során Kovács Ágnes szemmel láthatóan nagyobb kedvvel és jobb formában versenyzett 100 mellen, mint korábban 50-en és 200-on, s 1:07.92-es idejével negyedikként biztosította a helyét a vasárnapi döntőben.

Horváth Péter 100 háton tette majdnem ugyanezt: az ötödik legjobb idővel, 53.42-es újabb országos rekorddal gondoskodott vasárnap délutáni programjáról. Velük szemben nem sikerült a döntőbejutás Bodor Richárdnak: 50 mellen csak a 12. helyet érte a 28.17-es ideje.