Terroristák fenyegetik a világbajnokot

2002.12.18. 15:55
Valentino Rossi, a MotoGP olasz világbajnoka rendőri védelme ellenére retteg, hogy merényletet követ el ellene az ETA-val szimpatizáló Las Cinco C.
Több mint másfél éve került nyilvánosságra a hír, hogy a baszk terrorszervezet, az ETA megfenyegette a francia világbajnok futballistát, Bixente Lizarazut, hogy ha nem fizet "forradalmi adót", akkor szembe kell néznie annak véres következményeivel.

Lizarazu volt az első célpont

Lizarazu baszk származású ugyanis, ám a francia válogatottban érte el sikereit. A szervezet nyomatékosította: a válogatottban kapott prémiumait át kell utalnia nekik. Lizarazu nem fizetett, és eddig sem neki, sem a családjának nem esett bántódása. (Rosszabbul járt a Milanban játszó grúz Kaladze, akinek a testvérét rabolták el a pénz reményében.)

A szeparatisták következő célpontja az olasz Valentino Rossi, aki huszonhárom évesen a motorozás király kategóriájának ( a MotoGP) csúcsára ért, és Schumacherhez hasonlóan ő is magabiztosan lett első.

Rossi: tehetetlen vagyok

Rossi a múlt hét végén kapta meg az első fenyegető levelet, majd két nap múlva egy újabb üzenet várta. A Las Cinco C azt követeli tőle, hogy bontsa fel a szerződését a spanyol olajtársasággal, a Repsollal. "Ha nem veszi komolyan a fenyegetéseket, akkor megtorlásban lesz része" - hangzott a fenyegetés.

Az ügybe ezek után bekapcsolódott az Interpol is, Rossi rendőri őrizetet is kapott, de értelemszerűen nyugtalan. "Természetes, hogy félek, hiszen nem tudok változtatni a kialakult helyzeten és teljesen tehetetlen vagyok" - panaszkodott a világbajnok.