Ki a világ legjobb sportolója?

2002.12.27. 08:40
Az év vége felé a legnagyobb hírügynökségek, újságok és a nemzetközi szövetségek is megválasztják, hogy szerintük melyik sportoló teljesítménye a legjobb a kiválók közül. A nemzetek sem akarnak lemaradni, ők is rangsorolnak a nagyszerű teljesítmények között. Az évről évre folyó vitában az Index az eddig meglévő választásokat szedte csokorba.
Elsőként a Reuters tudósítói hozták nyilvánosságra, hogy szerintük Ronaldo érdemli ki idén a világ legjobb sportolója címet. Második helyre szorult a Forma 1-es szezont ötszörös világbajnokként záró, Michael Schumacher, harmadik a zsinórban negyedik Tour de France győzelmét arató Lance Armstrong. A többi médium is általában ezt a három nevet jelölte, mint lehetséges legjobb, a legkülönfélébb sorrendben.

A spanyolok Armstrongot éltetik

A legjobbak:
Reuters, brit hírügynökség: Ronaldo, Serena Williams
EFE, spanyol hírügynökség: Lance Armstrong, S. Williams
El Pais, spanyol lap: Armstrong
Sports Illustrated, amerikai magazin: Armstrong
Nemzetközi Újságírók Szövetsége: Ole-Einar-Björndalen, Janica Kostelic, (csapat: Brazília)
Európai Újságírók Szövetsége: Michael Schumacher, Kostelic
Transworld Sport: Ronaldo, Kostelic
A spanyoloknál például - ahol a kerékpársportnak nagyobb a jelentősége, Indurain, ugye - mint a Forma 1-nek, Armstrongot tették az első helyre, Schumachert a másodikra, a Realban játszó Ronaldót azonban csak a hatodikra. (Igaz a harmadik helyet elcsípte az ötödik világbajnoki elsőségét is besöprő brazil futball-válogatott.)

Az El Pais feltehetően ugyancsak a bringás hagyományoknak köszönhetően a rákból kigyógyult amerikait emelte piedesztálra. A Sports Illustratednél szinte kérdés sem volt, hogy Lance lesz az első. Két utóbbi magazin a női kategóriában nem rangsorolt.

Az olimpiai elsőségek is meghatározóak

Érdekesebb képet mutat az európai és a nemzetközi újságíró-szervezet szavazása. Előbbinél ugyanis Schumacher lett a befutó, míg utóbbinál a téli olimpián négy olimpiai aranyérmet szerző - amelyik számban rajthoz állt, első lett - norvég biatlonos, Ole-Einar Björndalen. A két szervezet megegyezik ugyanakkor abban, hogy a hölgyek között a Salt Lake City-ben három arany- illetve egy ezüstéremig jutó horvát Janica Kostelic páratlanabb teljesítményt nyújtott, mint a három Grand Slam diadalt arató Serena Williams.

Hannawald is Schumacher előtt

Érdekesség még, hogy Németországban a síugró Sven Hannawald lett a legjobb, maga mögé utasította Michael Schumachert, noha utóbbi szinte minden létező rekordot megdöntött idén. Hannawald ugyan abszolút fölénnyel nyerte a Négysáncversenyt - mindegyik viadalon ő lett a legjobb - az olimpián csak csapatban akasztották a legfényesebb érmet a nyakába, mert a svájci tinédzser, Simon Amman mindkét sáncon jobbnak bizonyult nála. A nőknél a parádésan visszatérő úszó, Franziska van Almsick lett a legjobb. (A csapatok között értelemszerűen a vb-ezüstös futball válogatott érdemelte ki a legjobbnak járó címet.)

Francia-, Csehország: téli arannyal lettek a legjobbak

S hogy a téli olimpia mennyire hatott a döntéshozókra, azt jelzi, hogy Franciaországban a lesikló Carole Montillet lett a győztes. Pedig a versenyzőt az olimpiáig szinte senki sem ismerte, a sikere azonban akkora lökést adott neki, hogy azóta mindössze néhányan voltak képesek jobb időt futni nála. A cseheknél is érződött az öt karika hatása: a síakrobata Valenta ugyanis nem talált legyőzőre e tekintetben sem.

Fazekast a negyedik helyre teszik az atléták között

Jugoszláviában a világbajnok férfi kosárcsapat egyik vezérét, Dejan Bodirogát díjazták, Ukrajnában a berlini úszó Eb-n Risztov fölé magasodó, háromszoros aranyérmes Jana Klocskovát. Marokkóban a csodafutó El-Guerroj lett a befutó. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség(IAAF) szerint is ő volt a legjobb a világon, a szaklapok sem vélekednek másként, noha Tim Montgomery a százméteres síkfutásban világcsúcsot döntött Párizsban. Örömteli, hogy az atlétikával foglalkozó szaklapok szerint az Eb- illetve Világkupa-győztes diszkoszvető Fazekas Róbert produkciója a negyedik helyre volt méltó.

Itthon hárman megvédték címüket

Itthon - a sportújságírók szavazatai alapján - Kovács Katalin kajakozó, Csollány Szilveszter tornász - épp a már említett Fazekast előzte meg -, a Haller Ákos, Pető Tibor evezőspár, Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-edző, valamint Angyal Zoltán, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya lett a 2002-es év legjobbja. A fogyatékosok között Krajnyák Zsuzsa vívó, Ponyori Sándor atléta, a Varga Margit, Orsós Mária, Károlyi Veronika, Ács Lajosné összeállítású 4x100 m-es futó váltó, valamint Felletár György vívóedző érdemelte ki az elismerést.