Sikerek, csalódások, és egy foci vb

2002.12.30. 17:11
György Péter a megmondhatója, hogy az internet milyen fontos intézménye a memória politikának. Az Index sportarchivum csoportja ezért összefoglalta a 2002-es év legfontosabb eseményeit. Emlékezzen Ön is, májustól augusztusig.
Május

Május 7-én temették el Simon Tibort . A 16-szoros válogatott futballistát többezer szurkoló kísérte utolsó útjára a Farkasréti temetőben. Egy nappal később a Feyenoord 3-2-re legyőzte a Borussia Dortmundot a labdarúgó UEFA Kupa rotterdami döntőjében, és ezzel a holland klub 28 év után hódította el ismét a trófeát.

A Forma-1-es Osztrák Nagydíjat a német Schumacher nyerte, a közönség azonban kifütyülte őt és csapattársát, a brazil Barrichellot is. A két ferraris ugyanis közvetlenül a cél előtt cserélt helyet a csapatvezetés utasítására.

Hatvanhárom éves korában elhunyt Valerij Lobanovszkij , a Dinamo Kijev labdarúgócsapatának világhírű vezetőedzője és hetvennégy éves korában meghalt Kubala László is. A legendás labdarúgó és szakvezető halálának hírét Joan Gaspart, az FC Barcelona elnöke jelentette be. A hónap végén pedig hosszan tartó, súlyos betegség után hetvenéves korában elhunyt Mátrai Sándor, a Ferencváros labdarúgócsapatának legendás hátvédje.

Kilencedik alkalommal hódította el a legjobb európai labdarúgó klubcsapatnak járó trófeát a Real Madrid. A Bajnokok Ligája glasgow-i döntőjében a spanyolok a német Bayer Leverkusent győzték le 2-1-re.

A hónap közepén Ungvári Miklós aranyérmet nyert a maribori cselgáncs Európa-bajnokságon a 66 kg-osok között, miután a döntőben ipponnal legyőzte a szlovák Jozef Krnacot. Az olimpiai bajnok Kovács Antal ugyanitt bronzérmet szerez. A Kometal Skopje nyerte a női kézilabda Bajnokok Ligáját, a döntő visszavágóján, hazai pályán 26-22-re győzte le az első találkozón csak kétgólos előnyt szerző Ferencvárost.

Az év talán legnagyobb magyar sportbotránya. Az utolsó két percben tömegverekedés tört ki a férfi vízilabda-bajnokság fináléjának mindent eldöntő ötödik mérkőzésén. A Honvéd és a Vasas összecsapása 11-9-es Honvéd-vezetésnél előbb félbeszakadt, majd a játékvezetők lefújták a mérkőzést. A szövetség a későbbiekben több Vasas játékost is eltíltott.

Május 25-én Erőss Zsolt - első magyarként - feljutott a "világ tetejére", meghódította a 8848 méter magas Mount Everestet. A Kásás Zoltán irányította görög Olimpiakosz Pireusz nyerte Budapesten a vízilabda Bajnokok Ligáját, miután a margitszigeti döntőben 9-7-re legyőzte a Honvédot.

A hónap végén a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szöuli tisztújító kongresszusán a tagok úgy döntöttek: továbbra is Joseph Blatter marad a szervezet elnöke. A svájci sportdiplomata újabb négy évre kapott bizalmat. Blatter egyetlen ellenfele a kameruni Issa Hayatou volt.

Május 31-én hatalmas meglepetéssel kezdődött meg a XVII. labdarúgó-világbajnokság. A nyitómérkőzésen az újonc Szenegál 1-0-ra győzött, a címvédő Franciaország ellen.

Június

A 75 kg-os Likerecz Gyöngyi három aranyérmet nyert a csehországi Havirovban zajló junior súlyemelő világbajnokságon, lökésben 143 kg-mal felnőtt világcsúcsot állított fel.

Háziversenyként ért véget a francia nyílt teniszbajnokság. A nők versenyében a döntőben az amerikai Serena Williams 7:5, 6:3-ra nyert nővére, Venus ellen, míg a férfiaknál a spanyol Albert Costa 6:1, 6:0, 4:6, 6:3-ra nyert honfitársa, Juan Carlos Ferrero ellen.

Lennox Lewis pedig a nyolcadik menetbenkiütötte Mike Tysont és megvédte a WBC és az IBF profi nehézsúlyú ökölvívó bajnoki címét. Az európai szövetség salzburgi kongresszusán született határozat értelmében Magyarország rendezheti a 2004-es női kézilabda Eb-t.

Elhunyt Fritz Walter, a német válogatott legendás labdarúgója. Az 1954-es vb döntőjében a magyarok ellen 3-2-re győztes együttes kapitányát 81 éves korában, otthonában érte a halál. A Balogh Gábor, Fülep Sándor, Sárfalvi Péter összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a csehországi öttusa Európa-bajnokság hagyományos versenyében.

A Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsa 1 millió dolláros, kollektív bírsággal, sújtotta a Ferrari-csapatot, valamint két pilótáját, a német Michael Schumachert és a brazil Rubens Barrichellót a május 12-i Forma-1-es Osztrák Nagydíj nagy felháborodást kiváltó befutójáért és az eredményhirdetés megszokott rendjének megsértéséért. A Ferrarira és a két pilótára kirótt 1 millió dolláros bírság felének "kifizetését" egy évre felfüggesztették. A büntetés második fele akkor lép életbe, ha 12 hónapon belül ugyanilyen "szabálytalanságra" kerül sor.

Szenzációk a wimbledoni teniszbajnokságon: Pete Sampras már a 2. fordulóban kiesett a svájci George Bastl ellenében, míg a harmadik helyen kiemelt amerikai Andre Agassit a thaiföldi Paradorn Srichaphan győzte le három szettben, mindössze 1 óra 47 perc alatt.

Törökország 3-2-es győzelmet aratott a Koreai Köztársaság ellen,így megszerezte a 3. helyet a XVII. labdarúgó-világbajnokságon, melyet végül Brazília nyert, miután a döntőben 2-0-ra győzött Németország ellen. A dél-amerikai együttes az ötödik világbajnoki címét szerezte meg Ronaldo 2 góljával.

Július

A párbajtőröző Boczkó Gábor és a Mincza Ildikó, Király Hajnalka, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka összeállítású párbajtőrcsapat is aranyérmet nyert a moszkvai vívó Európa-bajnokságon. A párbajtőrözőknél második helyen az orosz Pavel Kolobkov, a harmadikon Imre Géza és Kovács Iván végzett.

A Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Katalin összeállítású tőrcsapat és a Nagy Orsolya, Csaba Edina, Sznopek Gabriella, Nagy Annamária összeállítású kardcsapat ugyanitt ezüstérmes lett. Bronzérmet szerzett a kardozó Nagy Orsolya és a Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Fodor Kende, Decsi Tamás kvartett a kardcsapatok között.

A skeetben szereplő Igaly Diana aranyérmet nyert a finnországi sportlövő világbajnokságon, Sike József pedig a futócéllövők 40 vegyes számában állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Wimbledonban ismét a Williamsek játszották a főszerepet. Az angol nyílt teniszbajnokság női döntőjében Serena 7:6, 6:3-ra nyert nővére, Venus ellen. A férfiaknál az ausztrál Lleyton Hewitt 6:1, 6:3, 6:2-re nyert az argentin David Nalbandian ellen.

A Balogh Gábor, Horváth Viktor, Fülep Sándor összeállítású válogatott végzett az első helyen a San Franciscó-i öttusa-világbajnokság hagyományos versenyében. Szintén aranyérmet nyert Simóka Bea, illetve a Simóka, Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla összeállítású csapat a San Franciscó-i öttusa vb hagyományos versenyében. Egyéniben Vörös a második helyen végzett.

A szegedi kajak-kenu Eb-n parádésan szerepeltek a magyar versenyzők, hiszen tíz elsőséget szereztek, ezzel toronymagasan nyerték a nemzetek közötti versenyt. A 75 kg-os Balzsay Károly ezüstérmet nyert a permi ökölvívó Európa-bajnokságon.

Michael Schumacher máris ötszörös világbajnok, miután megnyerte a Forma-1-es Francia Nagydíjat, a Magny-Cours-i dobogósok: 1. M. Schumacher (német, Ferrari), 2. Ra:ikkönen (finn, McLaren-Mercedes), 3. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes).

Bombameglepetésre második lett Hajnal András és Lengyel Imre szinkron toronyugrásban a vizes sportok németországi Európa-bajnokságának harmadik napján. Bodrogi László pedig fantasztikus versenyzéssel a harmadik helyen végzett a Tour de France utolsó előtti szakaszán. Összesítettben a magyar versenyző a 62. helyen végzett, míg az élen - sorrendben negyedszer - az amerikai Lance Armstrong található.

Augusztus

Risztov Éva négy(!) ezüstérmet nyert a berlini úszó Európa-bajnokságon. Ugyanitt az 50 méteres mellúszásban Flaskay Mihály ezüst-, Güttler Károly bronzérmet nyert. Szintén ezüstérmes lett a toronyugró Lengyel Imre és 400 vegyesen Batházi István is.

Újabb - ezúttal nemzetközi - póló botrány. A Nemzetközi Úszó Szövetség vezérkara komolytalan játék miatt megsemmisítette a magyar-orosz meccs 14-13-as eredményét, s ennek következtében a vízilabda Világliga patraszi döntőjében spanyol-orosz összecsapásra került sor, a magyar válogatott csak a 3. helyért játszhatott a görögökkel, s a papírformát igazoló sima, 13-6-os győzelmet aratott. Az oroszok a döntőben 10-8-ra verték Spanyolországot.

Annus Adrián 81.17 méterrel aranyérmet szerzett kalapácsvetésben a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon, míg Fazekas Róbert 68.83 méterrel a diszkoszvetők között lett első. A távolugró Vaszi Tünde 6.73 méterrel bronzérmet nyert.

A hónap közepén az év legjelentősebb futballsikerét ünnepelhettük, miután a Zalaegerszeg labdarúgócsapata, a Bajnokok Ligája selejtezőjében Koplárovics Béla góljával 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet. A visszavágón aztán igazolódott a papírforma és az angol gárda 5-1-es összesítéssel bejutott a csoportkörbe.

Kettős győzelmet aratott a Ferrari a XVII. Forma-1-es Magyar Nagydíjon: nyert a brazil Rubens Barrichello, a már ötszörös világbajnok német Michael Schumacher lett a második, s ezzel a maranellói istálló a konstruktőrök versenyében is behozhatatlan előnyre tett szert. A harmadik helyet Ralf Schumacher (német, Williams-BMW) szerezte meg.

A belgrádi vízilabda Világ Kupa fináléjában ismét az oroszok állták legjobbjaink útját, és hiába vezetett még a meccs felénél a magyar gárda 6-4-re az oroszok egyenlíteni tudtak, majd 5 mp-cel a vége előtt a győztes gólt is megszerezték.

A hónap végén a Bajnokok Ligája-címvédő Real Madrid története során először hódította el az európai Szuper Kupát, miután a Monte-Carló-i mérkőzésen 3-1-es győzelmet aratott az UEFA Kupában diadalmaskodó Feyenoord ellen.