Palikék állnak a legrosszabbul, Kis a 23.

2003.01.06. 14:42
Miközben Szalay Balázs és Laklóth Aladár az első sivatagi szakaszon sem tudott végigmenni, a Kis Czeglédi duó a huszonharmadik helyre lépett előre a negyedik szakasz után a Dakar-ralin. Benyó és Maurer a 37., Jakab és Fenesi a 75., Palikék a nyolcvanadik helyen állnak. Peterhansel őrzi vezető helyét. A motorosok között Szilvási a 127.
Szalay Balázs idén ötödször vágott neki a Dakarnak, ismételten nagy reményekkel, nagy fogadkozások közepette. Most sem ért azonban végig, mi több: most esett ki a leghamarabb - eddig legalább a hatodik szakaszig eljutott -, mert ezúttal még az első sivatagi szakasz előtt búcsút intett a viadalnak.

2000-ben sikerült végigmennie Szalaynak, ezúttal megint nem

A mezőnyre ma Tunéziában - Tunisz és Tozeur között - 463 kilométer várt - ebből 25 kilométer volt a gyorsasági rész -, ám Szalay Chevroletjét a megfeszített munka ellenére sem sikerült hadra fogható állapotba hozni, és a verseny feladására kényszerült.

Az előzmények ismeretében nem is lehet azon csodálkozni, hogy a feladás mellett döntött, mert már az indulás sem volt zökkenőmentes. Az egykilométeres prológon ugyanis beragadt a főfékhengerük, minek következtében sem előre, sem hátra nem mozdult az autó, és tolni sem tudták. Ebből adódóan több mint tíz perc volt a hátrányuk az elsőkkel szemben.

Továbbra is Kis Sándor a legjobb magyar

A következő etapon a vizük forrt fel, majd a hengerfejjel akadtak javíthatatlan problémák, így a szombati szünnap a befejezést jelentette Szalaynak és Laklóth Aladárnak. (Előbbi amúgy a szervízkamion munkáját segíti, utóbbi az autóval együtt hazatér.)

A többi magyar résztvevő teljesítette az első sivatagi szakaszt, ráadásképpen a Kis, Czeglédi kettős továbbra is a mezőny első feléhez tartozik - ilyen előkelő helyen magyar egység még nem állt -, ezúttal a huszonhatodik időt futották, ám összetettben így is előreléptek a 23.-ra. A Benyó, Maurer duó a 39. helyen zárt, összesítésben azonban kettővel előrébb tanyáznak.

Palikék feljöttek a nyolcvanadik helyre

A Jakab, Fenesi páros a 79. helyen ért célba (összesítésben négy hellyel vannak előrébb), míg a Palik, Darázsi kettős a 86. lett, ám összesítésben ők is jobbak, a 80. pozíciót foglalják el. Lisziék este hétig még nem értek célba, feltehetően ők sem folytathatják. Az élen a helyzet változatlan, Stephan Peterhansel vezet de Villiers és a japán Maszuoka előtt. A motorosoknál Sainct a legjobb, Despres-t és Romát előzi meg.

A kamionosok között A Vadas, Gajdos, Csombok (DAF) trió 27. lett, ezzel a négy futam után a 33. helyen állnak, Darázsiék egy másfélórás büntetés következtében az 51. helyre estek vissza. Raimbaud, Szaller, Farkas a 40.