Kisék kiszorultak a legjobb ötvenből

2003.01.08. 10:57
A Liszi-Rack páros már nem tudott elindulni, a legjobb magyar duó, Kis és Czeglédi pedig jelentősen visszaesett a 25. Dakar rali hatodik versenynapján. Az élen újra változott a sorrend: Peterhansel visszafoglalta az első helyet Maszuokától.
A Dakar-rali hatodik etapján 228 kilométer speciál, vagyis mért szakasz várt a versenyzőkre, ami az előző sivatagi részeken mért gyorsasági táv tízszerese volt.

Lisziék kormányrúdtörése

A rajtnál kiderült, hogy Szalayék kiesése után a Liszi Zoltán - Rack György kettős egy kormányrúdtörést nem tudott megjavítani az indulásig, így (az ötödik szakaszt követően) nekik is fel kellett adniuk a versenyt.

Az eddig nagyszerűen teljesítő és az összetett 22. helyét elfoglaló Kis Sándor - Czeglédi Péter páros jelentősen visszaesett az El Borma és Ghadames közötti 278 kilométeres távon, miután több mint egy órát vesztettek a sivatagban. Kisék ráhajtottak egy homokdűnére, amin elsőre nem sikerült átjutniuk. Ekkor visszatolattak, hogy másodszorra is nekirugaszkodjanak, de belecsúsztak egy homokgödörbe, ahonnan mintegy egyórányi ásással sikerült kiszabadulniuk.

A homoklapátolás után a páros a 78. helyen érkezett célba. (Pozitívum azonban, hogy Nissanjuk továbbra is jó állapotban van, mindössze az ilyenkor egyébként is szokásos javításokat és átvizsgálásokat kell végrehajtaniuk.) Az eddigi futamokon sokkal jobban teljesítettek, harminc, olykor negyven hellyel voltak előrébb mint most, így nem meglepő, hogy összesítésben visszaestek az 54. helyre.

Peterhansel újra az élen

A Jakab-Fenesi duó a nyolcvanadik helyen ért be, így ők hat nap után a hetvenegyedik helyen állnak. Őket egyébként nem annyira viselte meg a nehéz keddi szakasz, ennél álltak már rosszabb helyen is. Az MTI közlése szerint késő este újabb magyar egységek értek célba. A Palik László-Darázsi Gábor (Toyota) kettős és a kamionosok között érdekelt Jerome Raimbaud-Szaller Zoltán-Farkas Nándor (Mercedes) trió idejéről és helyezéséről azonban nincs hír.

Az összetettben Peterhansel visszavette az első helyet a japán Maszuokától - aki mindössze egy napig állt az élen -, miután francia páros majdnem két perccel vert az ugyancsak Mitsubishivel versenyző duót. Peterhanselék előnye mindössze ötven másodperc. A harmadik helyre a raliban kiváló belga de Meuvius lépett fel - BMW-t vezet -, miután ők is jobban futottak a Nissanos Sinozukáéknál.

Sainct megtartotta első helyét

A motorosoknál az eddig vezető Sainct az ötödik lett, így összetettben ugyan megtartotta első helyét, de már csak tizenhét másodperc az előnye Roma és Meoni előtt. A keddi futamgyőztes Cox a negyedik. A magyar Szilvási Lajosnak kuplungproblémái adódtak, és még nem ért célba.

Szerdán a Ghadames-Ghat közötti szakasznak vág neki a mezőny, a teljes táv 691 km, a speciálszakasz hossza 584 km.