Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Lehoznak majd a hegyimentők

2003.01.08. 11:47
A városi közlekedést már taccsra vágta a masszív hóesés, de síelni még mindig csak néhány helyen lehet. A Normafánál, Eplényben, Bánkúton és Szilváskőn már csúszik, Salgótarján környékén, Visegrádon és Dobogókőn még nem eléggé.
A budapesti Normafánál már síelésre alkalmas a hó, az eplényi és a szilváskői sípálya pedig várhatóan szerdán nyit. A Normafánál kedd délutánig mintegy 20 centiméter hó esett, a lejtők így már alkalmasak a síelésre és szánkózásra.

A Veszprém megyei Eplényben szerdán nyit a sípálya, a hó ugyanis várhatóan ott is eléri a 20 centiméteres vastagságot. Síelni 9 és 21 óra között lehet, a sötétedés után kivilágított három sípályán. A kezdő síelőknek való 1-es pálya 260 méter hosszú, a piros jelzésű a középhaladóknak ajánlott 2-es pálya viszont 950 méteres, a szintkülönbség 176 méter.

A fekete jelzésu 3-as pálya 670 méter hosszú és helyenként rendkívül meredek, ezért azt a profi síeloknek ajánlják. A pályák mellett egyszerre két felvonó muködik. Nógrád megyében Salgótarján közelében muködnek sípályák, a lejtok azonban még nem alkalmasak a síelésre.

Ugyancsak 20 centi körüli, síelésre már alkalmas hóréteg takarja a pályákat Magyarország legnagyobb síközpontjában Bánkúton. A 480 méter hosszú szilváskői pályán szerdára várhatóan elegendő lesz a hó. Márkus Pál, a pályát üzemeltető Salgótarjáni Síklub elnöke az MTI-nek elmondta, hogy egy-egy hétvégén mintegy kétszázan keresik fel a tányéros felvonókkal felszerelt szilváskői sícentrumot.

A köteles felvonóval rendelkező 300 méteres eresztvényi sípálya nem üzemel, a hó mindössze néhány centiméteres. Egyelőre nem elég vastag a hótakaró a Pilisben sem, kedden így még nem indították be Visegrádon és Dobogókon a sílifteket.

Guthard Rezső, a Visegrád-Nagyvillámi Síközpont üzemeltetője az MTI-nek elmondta, hogy remélhetően szerdán megindulhat a síelés. A Központi Meteorológiai Intézet kékestetői állomásának közlése szerint a Mátrában sem a Kékesen, sem Galyateton nincs még sportolásra alkalmas hó.

A soproni Dalos-hegyen lévő 180 méter szintkülönbségű, 300 méter hosszú sípályán sincs egyelore síelésre alkalmas hó.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.