New York és Quebec közösen nevez egy téli olimpiára

2003.01.09. 14:32
New York állam és a kanadai Quebec tartomány, egyelőre a konkrét időpont megjelölése nélkül, megállapodást kötött egy közös téli olimpiai pályázat kidolgozásáról.
A versenyeket, a korábban már két téli játékoknak - 1932-ben és 1980-ban - is otthont adó Lake Placidben, valamint Montreal környékén rendeznék. A két tervezett helyszín közötti távolság 225 km, ami az illetékesek szerint nem lenne akadálya a zavartalan lebonyolításnak, hiszen Albertville-ben, az 1992-es olimpia idején is hasonlóan messze zajlottak egymástól az események.

- Ha az elképzelések realizálódnak, akkor az olimpiák történetében ez lesz az első közös kandidálás két ország részéről - nyilatkozott George Pataki, New York állam kormányzója, az ötlet gazdája.

A merőben újszerű gondolatot Mike Chambers, a Kanadai Olimpiai Bizottság elnöke kétkedve fogadta:

- Rengeteg akadálya van annak, hogy sikeres legyen ez a javaslat. A határ még úgy is problémát jelentene a NOB-nak, hogy a két ország közötti "átjárás" köztudottan mindig is gördülékeny volt. Ráadásul, ha Vancouver megkapja a 2010-es téli olimpia rendezési jogát, akkor ennek a pályázatnak hosszú-hosszú ideig nem lesz esélye a győzelemre.

A tervvel kapcsolatos további érdekesség, hogy New York kandidálni fog a 2012-es nyári játékok házigazdaságára is.