Nagy lépés Kisnek

2003.01.13. 15:53
A 25. Dakar-rali hétfői pihenőnapjára a mezőny kis híján megfeleződött, a 44. helyen álló és műszaki problémákkal küszködő Kis-Czeglédi-párosnak viszont továbbra is jó esélye van arra, hogy minden korábbi magyar versenyzőnél jobb eredményt érjen el.
A tizenegyedik szakasz utáni pihenőnap nem is jöhetett volna jobbkor a legjobban szereplő magyar párosnak, Kis Sándornak és Czeglédi Péternek. Kisék Sivát csak a kamionjuk segítségével - vontatva - érték el, emiatt némiképp visszaestek, jelenleg a 44. helyen állnak összesítetésben.

Huszonkettedikek is voltak

A magyar páros most azért szorít, hogy a szerelőcsapatnak sikerüljön helyre raknia a meghibásodott váltórendszert, és a Nissanjuk hibátlanul működjön a kedd reggeli rajton. A mezőny koözben kis híján megfeleződött, már csak 69-en vannak versenyben a 124 indulóból. (A hétvégén a tavalyelőtti győztes Jutta Kleinschmidt is kiesett az összetett harmadik helyéről búcsúzó, egy baleset után újraélesztett Sinozukát követően.)

A Technosport színeiben versenyző magyar duó a viadalt megelőzően végigjárta a rali szakaszait, így joggal bíznak abban, hogy a hátralévő hat szakaszt is sikerül teljesíteniük. Ebben az esetben, már lényegében teljesítették is az eredeti célkitűzést, mely szerint a speciálisan épített autójukat olyan helyen viszik célba, ami eddig még egyetlen magyarnak sem sikerült. Két évvel ezelőtt Szalay 59. lett. (Kisék a harmadik és negyedik szakaszon, már a 22. helyen álltak, utóbbi rész már a sivatagban volt, és a 26. időt érték el.)

Zsinórban négyszer lett autókrossz-bajnok

Kis Sándor egyébként a hetvenes évek óta versenyez az autókrossz szakágban, '92 és '96 között zsinórban négyszer nyerte meg a magyar bajnokságot. Idén már Világkupa-futamokon is igazolta rátermettségét: Portugáliában, Spanyolországban és Egyiptomban is a hatodik helyen végzett. Navigátora, Czeglédi Péter is ismert név a rali világában, ő a másodosztályban ért el kiváló eredményeket.

Kis és Czeglédi Nissanját dierekt a sivatagi körülmények elviseléséhez alakították ki, nem sokban tér el a finn Ari Vatanenétől. A még versenyben lévő magyar kettős, Palik László és Darázsi János az 58. helyen áll. (Szalay és Laklóth a sivatagig sem jutott el, Liszi és Rack a hatodik, Jakab és Fenesi a tizedik etap után köszönt el, a motorosok között Szilvási Péter ugyancsak hat szakaszt teljesített.)