Polgár Judit legyőzte Karpovot

2003.01.16. 13:51
A sötéttel játszó Polgár Judit beszorította, majd kegyetlenül letámadta Karpov királyát. A világ legjobb sakkozónője életében először verte meg klasszikus (nem rapid) meccsen Karpovot, és vezeti a bivalyerős hollandiai szupertornát.
Az összesített (férfi + női) világranglistán tizenharmadik, a magyar sakkozók között Lékó Péter mögött második Polgár Judit a hollandiai Wijk aan Zee-ben zajló szupertorna egyetlen magyar résztvevője. (Polgár egyébként 2700 Élő-pontjával világcsúcstartó, és toronymagasan első helyezett a női mezőnyben).

A két aktív világbajnok a mezőnyben

A tradicionálisan rendkívül erős hollandiai tornán mindkét - a hagyományos rendszeben és az egyenes kieséssel játszott - világbajnokság legjobbja rajthoz állt. Az egy év kihagyás után visszatérő Kramnyikon és a FIDE-világbajnok Ponomarjovon kívül, a Kaszparovot életében először páros meccsen is legyőző Karpov is asztalhoz ült.

Karpov királya beszorul

Polgár két döntetlennel kezdett, majd világossal legyőzte Jan Timmant. Karpov ellen azonban eddig csak rapid meccseken tudott nyerni (az 1998-as budapesti páros mérkőzésen 5-3-ra nyerte a magyar nagymesternő), és most is nyilvánvaló volt, hogy a sötét bábukat vezetve csak kemény taktikai csatával lehet győzelmi esélye.

Karpov szolid vezérindiai védelmet választott, de a felfejlődés gyors lezavarása helyett akcióba kezdett. Polgárnak sikerült megakadályoznia Karpovot a sáncolásban, majd leszedte ellenfele világos mezőn mozgó futóját, végül betámadta a középen beszorult királyát.

Polgár a mezőny élén

Karpov harminckét lépés után feladta a mérkőzést, ami egyúttal azt jelenttette, hogy Polgár négy forduló után egyedül áll az első helyen. A forduló legnagyobb meglepetése egyébként Ponomarjovnak Shirovtól elszenvedett veresége volt. Az ötödik fordulóban Polgár az eddig négy döntetlent játszó Ivancsukkal játszik.

A verseny állása négy forduló után:
1. Polgár Judit 3 pont
2-5. Anand, Barejev, Kramnyik és Shirov 2,5 pont
6-10. Griscsuk, Ivancsuk, Karpov, Topalov és Van Wely 2 pont
11-12. Ponomarjov, Timman pont
13-14. Kraszenkov és Radzsabov 1 pont