Magyarország--Szaúd-Arábia 36-25 (22-12)

2003.01.24. 10:25
Erős kezdés után gyengébb játékkal, de simán nyert a magyar férfi kézlabda-válogatott Szaúd-Arábia ellen, és így megszerezete első pontjait a portugáliai világbajnokságon. Mivel azonban Horvátország megverte Oroszországot, a továbbjutás egyetlen útja: győzelem a hátralevő csoport meccseken Argentína, majd Horvátország ellen.
Szaúd-Arábia ellen bármilyen helyzetben győzni kell, ráadásul ez volt a magyar válogatott egyetlen lehetősége a kiesés elkerülésére.

Az első magyar gólokat az átlövők, Nagy László, majd Perez szerezték határozott betörésekből. Lendvai és Pásztor találataival pedig négy és fél perc után már 4-0-ra vezetett Skaliczky László csapata.

A szúdiak kapitánya, Leonyid Zaharov nem egészen hét perc után, 6-0-ás magyar vezetésnél időt kért, csapata első gólját másfél perc múlva, nyolc magyar találat után szerezte. Ez viszont annyira sokkolta a magyar csapatot, hogy hagyta feljönni az ellenfelet 9-4-re.

Alak önzőzik

A szaúdi Alak olyan joviálisan önző játékot adott elő, hogy hamarosan megint összejött a nyolcgólos különbség, többek között Perez és Pásztor elég látványos kínai figurájával. Nem sokkkal később már tíz gólos lett a magyar előny: a 19. percben 15-5.

Az első húsz percben sem volt túl heves a mérkőzés, de a félidő utolsó harmadában végképp komolytalanná vált. Ehhez elsősorban az kellett, hogy a magyar csapat alaposan lelazuljon, meg olyan szakaszok, amikor Szaúd-Arábia kettős emberelőnybe került. A tízgólos különbség így megmaradt a félidő végére: 22-12.

Al-Harbi kimagaslik

A szaúdiak a szünetben úgy bent raggadtak az öltözőben, hogy tíz perccel később kezdődött a második félidő. Ennél is meglepőbb volt, hogy Al-Harbi mekkora gólt lőtt az első támadásból. Három perccel később Pásztort állították ki a bírók, kicsit szigorúan, ami alatt AL-Harbi, a szaúdiak egyetlen 170 centinél magasabb játékosa, újabb bombagólt szerzett, majd nagyon látványos támadás végén Ivancsik is betalált.

Dorozs szájba vág

A csapatok szigorúan tartották magukat a tízgólos különbséghez, és éppen kezdett volna teljes unalomba fulladni a meccs, amikor Dorozs teljesen fölöslegesen szájba vágott egy szaúdit: jogosan kapott piros lapot. Egyébként érthetetlenül sok kiálítás volt, főleg ahhoz képest, hogy milyen barátságos hangulatú meccs volt. Buday mindenesetre kettős emberhtránynál is gólt tudott szerezni.

Később Perez a félpálya közeléből is betalált, de azon túl, hogy a szaúdi bejátszásokat folymatosan megette a magyar védelem (általában hetes lett belőlük, néha Szathmári védett, még ritkábban gólt lőttek), folytatódott a szolid hangulatú edzőmérkőzés.

Az 57. percben megszerezte első gólját az élete első vb-meccsét játszó Katzirtz is (az egykori válogatott focikapus fia). Bő egy perccel a vége előtt Dossary sérült meg olyan csúnyán, hogy hordányon vitték ki a teremből.