Auguszta
5 °C
22 °C

Magyarország-Oroszország 25-30

2003.02.02. 14:48
Mindkét csapat kiharcolta már az olimpiai részvételt, így "csak" presztizs jellege volt az ötödik helyért vívott találkozónak. Ezt végül az oroszoknak sikerült megszerezni, a mieinket pedig az vigasztalhatta, hogy a magyar csapatból került ki a világbajnokság gólkirálya Perez személyében.
A magyar férfi kézilabda válogatott szombaton, a jugoszlávok legyőzésével már teljesítette a minimális célkitűzést, azaz kiharcolta a jövő évi olimpián való szereplés jogát. Így az oroszok elleni ütközetnek "csak" az volt a tétje, melyik csapat szerzi meg az ötödik helyet.

A mieinket bizonyára fűtötte a visszavágás is, hiszen a csoportmeccsek során balszerencsés körülmények között, mindössze egy góllal kapott ki a magyar válogatott. Egy szinte teljesen üres csarnokban kezdték a találkozót. A magyar csapatban Rosta okozta a legnagyobb meglepetést, aki - az olimpiai kvóta örömére - levágatta bajuszát. Perez számára különösen fontos volt a meccs, hiszen reális esélye volt, a gólkirályi cím elhódítására. Ehhez csak annyi kellett, hogy legalább öt gólt szerezzen a találkozón. Ez eddigi formáját tekintve nem okozhatott különösebb problémát neki.

Hiába játszottak egy nappal korábban kétszeri hosszabbításos meccset a mieink, remekül kezdtek és bár vezettek a találkozó elején az oroszok, Nagy László szenzációsan játszott és a 10. percben már Skaliczki László együttese vezetett két góllal.

Ötgólos orosz előny a szünetre

Azonban nem sok idő volt az örömködésre, hiszen az oroszok gyorsan egyenlítettek, a 13. percben pedig már ők mentek kettővel. A mieink azonban talpra tudtak állni az olimpiai bajnok ellen, és sikerült az egyenlítés. Az oroszok két átlövőjét azonban nehezen tudták tartani Dorosék, aminek következtében a szünetre ötgólos orosz előnyt sikerült "beszerezni".

Rémálom szerűen kezdődött a második harminc perc, hiszen egy perc alatt már hétre nőtt a két együttes közti különbség. Ezen Perez kozmetikázott egy kicsit, de a mieinknek szerencséje sem volt, hiszen Fazekas kétszer egymás után úgy kapott gólt, hogy a labda a kapufáról a hátára, majd a kapuba pattant.

Rastvortsevet továbbra sem tudták tartani Laluskáék, így maradt a jelentős előny. Igaz ehhez az is kellett, hogy a jugoszlávok ellen bravúrt bravúrra halmozó Fazekas igen messze volt csúcsformájától, míg a túloldalon a 42 éves Lavrov remekelt.

Az oroszok nem játszottak jól, az amúgy is langyos iramú mérkőzésen, ezért is volt fájó a már-már nagy hátrány. A mieink csak annak örülhettek a játék ezen szakaszában, hogy a 17. percben Perez gólja után biztossá vált, hogy ő lesz a világbajnokság gólkirálya. Talán ennek, talán másnak köszönhetően, de Fazekas "elkezdett" védeni (fantasztikusan), és a mieink két perc alatt négy gólt lőttek.

Még Fazekas is gólt szerzett

A legszebb a 20. magyar gól volt, amikor Fazekas egy bravúros védés után áészrevette, hogy az orosz kapus a térfél közepén sétálgat és saját hatosáról az egész pályát átdobva szerzett gólt. Majd Gál "alázta meg" a világ egyik legjobb kapusát, amikor a háta mögött dobott gólt, amivel feljöttünk egy gólra.

Ekkor érthetetlenül megtorpantak a mieink, így perceken belül ismét öttel mentek az oroszok, akik emberhátrányból kétszer is eredményesek tudtak lenni. Az utolsó percnek kettős orosz emberelőnnyel és háromgólos orosz vezetéssel mentek neki a csapatok és ezt még kettővel meg is toldották Lavrovék.

Összességében tehát a magyar férfi kézilabda válogatott négy győzelemmel és öt vereséggel zárta a portugáliai világbajnokságot. Az olimpiai kvóta azonban a mieink zsebében, így Skaliczki Lászlónak lesz ideje kísérletezgetni, hogy a lehető legerősebb kerettel tudja felvenni a versenyt a jövő évi athéni játékokon. Külön dícséret illeti Perezt, aki az egész vb-n fantasztikusan játszott és megszerezte a gólkirályi címet.

Az 5. helyért:
Oroszország-Magyarország 30-25 (16-11)

Góldobók: Rasztvorcev 9, Tucskin 7, Ivanov, Moszkalenko, I. Lavrov 3-3, Kamanyin 2, Gorpicsin, Kokcsarov, Krivoszlikov 1-1,
illetve
Nagy, Perez 7-7, Rosta, Gál, Iváncsik, Kertész 2-2, Laluska, Pásztor, Fazekas (kapus) 1-1

Büntetők: 5/3, illetve 4/1
Kiállítások: 10, illetve 10 perc

Skaliczki László, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya:
- A jugoszlávok ellen már teljesítettük a kitűzött célt, az olimpiai részvétel kiharcolását. Nehéz volt felkészülni az oroszok ellen, többen sérüléssel küszködtek, s a mérkőzés egy rövid szakaszát kivéve nem tudtuk megoldani a feladatot. Összességében örülök a hatodik helynek, s leginkább annak, hogy jövőre Athénban ott lehetünk az ötkarikás játékokon.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!