Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Főbelövéssel fenyegették az olimpiai bajnokot

2003.02.05. 16:12
Szondy István, a helsinki olimpia öttusázó bajnoka az 56-os forradalom előtt távozott Magyarországról, és azóta nem is járt Budapesten. Németországban előbb pincér, majd elismert vívóedző lett. Szívműtétje után viszont úgy döntött, hogy több, mint 45 év emigráció utrán hazatér. A 77 éves bajnokot budapesti lakásában kereste fel az Index.
Szondy István véletleneknek köszönheti, hogy öttusázó és lett, így azt is, hogy ő Magyarország első öttusa bajnoka. Hadapródiskolába járt a negyvenes évek elején, mellúszásban ifjúsági bajnoki címet szerzett, ám egy főhadnagya úgy döntött: öttusázó lesz.

Mellúszó-bajnokként lett öttusázó

"Nem lehetett ellenvetésem, hiszen a felettesem volt" - emlékszik vissza. "Ám hogy nem adott rossz tanácsot, azt igazolta, hogy '43-ban második lettem életem első versenyén". (A sportág egyik magyarországi atyja, Benedek Ferenc, a későbbi olimpiai bajnok Benedek Gábor testvére előzte meg.)

Hadapródként azonban hamarosan a frontra vezényelték, de mindent megtett annak érdekében, hogy ne fogjon fegyvert az ellenségeire. "Egy sebesültet vittem kórházba, és ezek után sehogyan sem akartam visszatalálni a bázisomra" - magyarázza. "Kockázatos játékba fogtam, mert a menekülés miatt akár főbe is lőhettek volna" .

Az öttusa-aranyra senki sem számított

A háború után visszatért Magyarországra, megtanult vívni és lovagolni, így kijutott a '48-as londoni olimpiára. "Nem érhettünk el komoly eredményt, mert Karácsony Laci felkarikázott a lóval" - meséli.

Négy év múlva, a 16 magyar aranyéremmel záruló helsinki olimpián viszont már elsők lettek. "Ez volt az az elsőség, amire senki sem számított. Sem a riválisok, sem a hazai vezetők. Ellenfeleink nem ismerhettek bennünket, mert sehová sem utazhattunk".

Kétszeres világbajnok lett Helsinki után

A lovaglás után a magyar csapat az élre került, és ezt a helyezését sikerült is megtartania az ötödik tusa után is. "A lovaglás után összenéztünk, és megegyeztünk: megnyerjük." A lövészetben Szondy gyengébben teljesített, így lemondhatott egyéni elsőségéről, de a csapatban nem fenyegette veszély a diadalt. "Nem igazán érdekelt, hogy a gyenge lövőeredményemnek köszönhetően egyéniben csak negyedik lettem" - tette hozzá.

Ezek után tagja volt a Santo Domingóban és Budapesten is győztes világbajnoki csapatnak. '56-ban viszont már nem számítottak rá, így a lovasolimpián indult, amelyik nem Ausztráliában - a lovakat nem vihették be a versenyzők a kontinensre -, hanem Stockholmban zajlott.

Pincér lett Németországban

Élete legnagyobb emléke ehhez a viadalhoz kapcsolódik. "Találkoztam az angol királynővel, mert az istállónk épp a briteké mellett volt. Nem tudta ki vagyok, de azért jólesett beszélgetni egy keveset vele" - eleveníti fel.

Az '56-os forradalom előtt három nappal Bécsbe utazott, így a történteket Puskásékkal együtt élhette át, együtt hallgatták a rádiót, de nem együtt határozták el, hogy nem jönnek vissza. "Németországba mentem, mindent a hátam mögött hagytam, Braunschweigben lettem pincér. Olimpiai bajnokként. De nem szeretem a dicsőséges Szovjetuniót, mi több: utálom az oroszokat. Azt hiszem, ez volt a döntő."

Berettyóújfalu díszpolgára

Pár hónap után viszont Frankfurtban kapott testnevelő tanári állást, ahonnan felfelé ívelt a pályája: a német öttusa válogatott edzője lett, még az Egyesült Államokból is hozzájártak vívni. "Világéletemben bohém ember voltam, de ez már a múlt, mert egy szívműtéten estem át. Itthon szülőfalúm, Berettyóújfalu díszpolgára lettem, amire szívből büszke vagyok. Elismernek, megbecsülnek itthon, ami mindennél többet ér nekem, és már biztosan nem fogok visszamenni Németországba".

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.