A magyar síparadicsom

2003.02.07. 11:57
Az ország nyugati felét leszámítva alig van olyan sípálya, amelyiken nincs minimálisan harminc centi hó. Az Index hóemberei azt is kinyomozták, hol működnek a felvonók, és hol kell hólánc.
Noha Sopronban nyílnak tavaszi virágok, az ország nyugati felét kivéve szinte mindenhol sportolásra alkalmas a hó a két napig tartó kiadós havazásnak köszönhetően. Az Északi középhegység pályái vannak a legjobb helyzetben, gondot csak az jelenthet, hogy nehéz illetve hólánc nélkül lehetetlen megközelíteni a településeket.

A Mátrában Galyatetőn és Kékestetőn is közel egyméteres hó hullott - a hómunkások a tömörítésen fáradoznak, a hétvégére várhatóan kifogástalan síterepek lesznek -, a felvonók is üzemelnek, a közlekedési nehézségek viszont arrafelé kifejezetten jellemzőek. Mátraszentistvánon és Mátraszentimrén is remek lehetőségek várják a sízőket.

A hóhelyzet:
Bánkút 55 cm
Bodajk 20
Bükkszentkereszt 70
Dobogókő 30-50
Dunakömlőd 40-50
Eplény 40
Galyatető 90
Kemence 35
Kékestető 100
Mátraszentistván 40-50
Mátraszentimre 50
Nagy-Hideg-hegy 55
Répáshuta 50
Sátoraljaújhely 35-40
Salgótarján 50
Salgó - Eresztvény 35-40
Súr 40
Tokaj 25-30
Visegrád 28
Zebegény 30
A Bükkben jelenleg is havazik, Bánkút kizárólag hólánccal közelíthető meg - jelenleg nem mindegyik felvonó megy. Répáshután is esik, egy nyomsávon járhatóak az utak, Bükkszerentkeresztre Miskolc felől nehéz eljutni. Hétvégén és igény esetén működnek a felvonók. (Sátoraljaújhely és Tokaj igen körülményesen közelíthető meg.)

A Börzsönyben - Kemence, Nagy-Hideg-hegy - kisebbek a nehézségek a közlekedéssel, és a pályák kiváló állapotban vannak. A Budapest közeli terepekre sem lehet panasz, a közlekedés pedig jobb.

A Dunántúli középhegység pályái közül a súri egyelőre megközelíthetetlen, de ha az időjárás engedi, akkor hamarosan letakarítják az utakat. Az eplényi út ellenben járható.