Natália
-3 °C
8 °C

A sízők jobban gyorsulnak az 500-as Mercedesnél

2003.02.07. 10:05
A napokban zajló St. Moritz-i alpesi sí világbajnokságon a győzelmek mellett a hihetetlennek tűnő gyorsulási rekordok váltanak ki nagy visszhangot. A lesiklóverseny résztvevői - negyvenöt százalékos lejtőn - 130 méter alatt gyorsulnak fel százra, ezzel egy tizeddel verik az ötezres Mercit.
Miközben az amerikai Bode Miller fantasztikus győzelmet aratott az alpesi sí világbajnokságon a kombinációban, miközben a két norvég világklasszis - Kjus és Aamodt - ugyanebben a számban szerzett érmével beállította Girardelli világrekordját - mindhárman tizenegy érmet nyertek eddig -, a publikumot sokkal inkább ámulatba ejtették a lesiklás selejtezői. Egyszersmind sokkolták is.

2.6 millió euróért építették a rajthelyet

Olyan szenzációt láthattak ugyanis, mint eddig még soha. A st. Moritzi lesiklópályán 6.2 másodperc alatt gyorsult fel a versenyzők többsége a nulláról 100 kilométeres sebességre. A szervezők kiemelték, mindez azért kiemelt fontosságú, mert egy 500-as Mercedes sportváltozata 6.3 másodperc alatt éri el ezt a teljesítményt. Az a Mercedes V8-as, és majd ötezer köbcentis a motorja.

A Pista Corvigliának elnevezett pályán százharminc méter kellett ehhez a sebességhez, és egy negyvenöt százalékos lejtő. Ennél meredekebb startpozíció kevés a világon, és ez sem természetes, hiszen 2.6 millió euróért építették.

Tele van a versenyzők nadrágja

Az ötletgazda a '72-es olimpia bajnoka, svájci Bernhard Russi volt. A rajthely 2836 méter magasban van, 199 lépcső vezet fel hozzá. A pályán egyébként nyolcszáz méter a szintkülönbség, és majd háromezer méter hosszú, vagyis nemcsak az indulásnál kell komolyan figyelni annak, aki jó eredményt kíván elérni.

A versenyzők közül többen megjegyezték, hogy tele van a nadrágjuk, hacsak rágondolnak a rajtra, és hogy elhagyják az indítóházacskát. "Nem vagyunk ehhez a szupertempóhoz hozzászokva" - mondták többen fanyalogva, de kiemelték azt is, hogy nincs legyőzhetetlen kihívás.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.